Wijnproeven in de Loire
Wijnproeven in de Loire zelf, de streek waar de wijn vandaan komt is toch altijd het leukst. De Loire wijnen uit Vouvray, Bourgueil en Sancerre zijn beroemd over de hele wereld. Als liefhebber van wijn en wijnreizen vind ik het tijd om een kijkje te nemen in het wijngebied van de Loire en kennis te maken met een aantal wijndomeinen.
Frankrijk binnendoor
Normaal gesproken plan ik mijn trips altijd zelf maar van de Loire wist ik eigenlijk niets. Ik had zin in een trip vol met wijn, lekker eten, leuke pleintjes en hier een daar een fietstochtje. Vandaar dat ik de Wijn Roadtrip Loire van Frankrijk Binnendoor heb gevolgd. Ik moet zeggen, beter had het niet kunnen worden. Niet de obligate bezienswaardigheden maar alsof je tips krijgt van een goede vriend. Precies wat ik zocht: het mooiste plaatsje van de streek, het gezelligste plein om een heerlijk glas wijn te drinken, een goed lokaal restaurant, die leuke wijnboer die trots is op zijn wijnen en ze graag laat proeven en de mooiste stille routes langs de Loire, weg van het massa toerisme. Je komt niet op de bekendste plekken terecht, maar op de leukste plekken!
Lille dag 1
Niet Antwerpen staat op het programma maar Lille. Ik ben er ooit geweest tijdens de jaarlijkse Brocante maar toen vond ik het niet heel bijzonder. We hebben gekozen voor het Esplanade hotel aan de rand van het centrum.
Voor vertrek word ik gebeld door iemand van het hotel. Of ik het goed vind dat ze een instructie sturen per sms waar wij kunnen parkeren en met de toegangscode van onze kamer. We komen terecht in een sfeervol hotel vol met kunst; in onze hotelkamer hebben ze heel attent de airco alvast aangezet, wat met een temperatuur van 39 graden zeer welkom is.
Eten tussen de wijnflessen
We eten die avond bij La Part des Anges. Een heel sfeervol restaurant vol met wijnflessen en een enorme wijnkaart. Je kan er wijn uit alle streken van Frankrijk proeven. Wij kiezen voor een klassieke Pouilly Fumé uit natuurlijk de Loire en eten er kleine gerechtjes bij zoals: foie gras, sardientjes en bruschetta.
Rouen een prachtige stad
Na Lille vervolgen wij onze weg naar Angers. Onderweg op de snelweg verbazen wij ons erover dat bij de tolpoort de slagboom automatisch open gaat. We willen een kaartje hebben en drukken net zo lang op de knop totdat we een kaartje bemachtigen. Als bij het betalen de slagboom weer automatisch opengaat begint er bij ons iets te dagen. Na een korte inspectie vinden we op het voorraam achter de spiegel een kastje van de ANWB. Blijkbaar hebben we meer dan 10 jaar geleden een tolbadge aangeschaft, die nog steeds functioneert en zijn we dit glad vergeten. Het is een lange route en we besluiten voor de lunch te stoppen in Rouen. Een prachtige stad, met een wonderschone kathedraal en veel restaurantjes.
Angers dag 2
De zomerse temperaturen houden aan en we verblijven in Angers in hotel du Mail. De locatie in het centrum met eigen parkeerplek is prima, onze kamer is een beetje vergane glorie maar voor de prijs ok. Als we de stad inlopen blijkt op zondag vrijwel alles dicht te zijn. De terrassen op Place du Ralliement zijn ingepakt en er is niet veel te doen. Op advies van de vriendelijke dame achter de receptie gaan wij naar restaurant Millord op place de Imbach.
Gele en groene pluche stoelen
Het restaurant ziet er heel leuk uit: grote ramen, gele en groene pluche stoelen en tropische planten. Een aantrekkelijke menukaart en het zit vol. Vergenoegd wrijven we in onze handen, we hebben trek en dit ziet er goed uit. We kunnen moeilijk kiezen maar het wordt een plankje met charcuterie en escargots vooraf. Als hoofdgerecht nemen we beiden de Moules frites in een roomsaus.
De escargots drijven in een plas van olie
Het plankje charcuterie bestaat uit grove plakken worst en dergelijke. Taai en niet erg smakelijk. Dan volgen de escargots in de typerende pan. De escargots drijven in een plas van olie en smaken jammer genoeg ook naar olie.
De moules frites zijn minder slecht maar de roomsaus bestaat alleen uit room. Weinig smaak en we missen de kruiden die een roomsaus zo lekker kunnen maken. We vragen ons af waarom het hier zo druk is. Misschien de prijs?
Opgesloten in Jardins de Plantes
Na het eten zie ik een parkje liggen met de naam: Jardins de Plantes. We besluiten nog een avondwandelingetje te maken. Het is er prachtig en er hangt een zware bedwelmende geur van alle bloemen die in bloei staan. We slenteren heerlijk door het parkje, verbaasd dat het hier zo rustig is. Op een paar dames na die net hun picknick spullen aan het inpakken zijn is er niemand. Als we na onze wandeling besluiten naar ons hotel terug te keren vinden we het hek gesloten. Ik rammel er wat aan en een bouwvakker aan de andere kant van het hek kijkt mij meewarig aan. Als ook de volgende uitgang gesloten blijkt, kijk ik bezorgd naar het hek met punten. Kom ik daaroverheen?
Dan doemen er opeens een paar lichten op. Er rijdt een auto door het parkje! We gaan op het pad staan en de auto met een bewaker erin stopt en laat ons er gelukkig uit, zonder reprimande.
Idyllische route over de D-weggetjes
De volgende dag gaan we op weg naar Saumur. We volgen de aanbevolen route over de D-weggetjes langs de Zuidelijke oever van de Loire. In de roadtrip staat: “Ben je in de gelegenheid om hier ergens te stoppen zoek dan even een klein weggetje richting de rivier waar aan de overkant La Daguinière ligt.” Ik tuur op mijn google maps en als ik een weggetje zie dat richting de Loire leidt, slaan we linksaf. Natuurlijk is het weer zo’n smalle grindweg waarvan je hoopt dat je ergens uitkomt. Aan het einde parkeren we onze auto en staan we in de middle of nowhere aan de rivieroever.
Een leuke ontmoeting
Er is slechts 1 iemand, een man en die staat nou net op een plateautje met uitzicht op de Loire. Inwendig mopper ik een beetje. Waarom moet hij daar nou net weer zijn? De man knoopt een praatje aan. Hij wenkt ons en leidt ons naar een plekje waar je beneden aan de rivier kan staan. Hij heet Michel en vertelt ons dat hij archeoloog is. Ik zou wel een duik willen nemen omdat het zo warm is, maar in de Loire kunnen we niet zwemmen vertelt Michel, er zijn sterke stromingen en de rivier neemt veel troep mee zoals glas.
Guinguette a Jojo
Hij vraagt of we nog gaan lunchen want dan weet hij wel wat leuks. We vragen waar het is maar hij denkt niet dat we het kunnen vinden. Hij rijdt ons voor. Daar gaan we, we rijden achter zijn oude auto aan en slingeren via kleine weggetjes door het landschap. Na 10 minuten rijden komen we aan bij La Guinguette a Jojo. Het ziet er idyllisch uit; een restaurant tussen de bomen met uitzicht op de rivier. De menukaart ziet er heerlijk uit. Michel wil niet mee eten en hoeft ook geen koffie dus hij zwaait ons vriendelijk gedag en gaat ervandoor. Wij willen het hek van het restaurant openmaken maar dan blijkt dat het gesloten is! Maandag, wat een pech. De eigenaar van het restaurant is er wel maar staat op het punt om te vertrekken. Hij adviseert ons te gaan lunchen bij : Le Fleur de Sel. Wacht, hij belt wel even voor ons. Maar weer pech, ze zitten volledig vol. Dus als jij een keer eet bij La Guinguette a Jojo of bij Le Fleur de Sel, hoor ik graag hoe het was!
De lunch was geen succes maar de mooie route wel
Wij kijken op Google maps en zoeken een restaurant uit aan de Loire. Het wordt Guinguette Le Port de Vallee. Het restaurant ligt naast een camping en zo voelt het ook wel. We krijgen vette gefrituurde visjes en een gebakken visje met slappe friet. Het is een soort veredelde snackbar maar dan een hele dure! De lunch was geen succes maar de mooie route wel!
Saumur dag 3
In Saumur verblijven wij in het IBIS hotel aan de rand van de stad. Geen luxe maar een nette kamer en zo heerlijk, airco!
Ik lees in de Roadtrip dat restaurant Les Tontons heel goed moet zijn dus ik reserveer via hun Facebooksite. We gaan eerst op verkenning uit en zwoegen tegen de berg op naar het kasteel van Saumur. Daarna vinden we het wel tijd voor een drankje op het place Saint-Pierre. Een sfeervol plein vol met gekleurde parasols die in de lucht lijken te zweven en schitteren in het zonlicht.
Saumur staat bekend om haar goede rosé en mousserende wijnen
Na ons drankje verhuizen we naar de overkant waar er al een tafeltje bij Les Tontons voor ons klaar staat. Hier is het genieten. We hebben een leuke bediening en er is genoeg te zien op het terras. Iedereen flaneert voorbij. Natuurlijk is er zat te kiezen van de wijnkaart maar we zijn in Saumur en kiezen voor een rosé en een rode Saumur Champigny uit de streek, die hier in een karafje (pichet) op tafel komt. Saumur staat bekend om haar goede rosé en mousserende wijnen met hoge, frisse zuren. Zowel de wijn als het eten is heerlijk. Wat ons wel opvalt is dat ze hier vroeg eten. Herhaaldelijk komen er mensen rond 21:00 uur vragen of ze nog een tafeltje kunnen krijgen maar ze worden onverbiddelijk weggestuurd.
Tijd voor wijnproeven dag 4
Wijnproeven in de Loire was het doel van de reis en vandaag rijden wij via Chinon richting Bourgueil. In de ochtend staat een wijnproeverij bij Bernard Baudry op het programma. Ik heb een afspraak gemaakt want mijn ervaring is dat er dan meer tijd voor je gemaakt wordt, dan wanneer je zomaar langs komt. Als wij aankomen staan er al 2 Franse gezinnen te wachten. Gezamenlijk krijgen wij een kleine rondleiding door de kelders en daarna gaan we de wijn proeven in de winery. Bourgueil is beroemd om haar rode wijnen met cabernet franc in de hoofdrol.
Cabernet Franc uit Bourgueil
Cabernet franc is de vader van de cabernet sauvignon en beide druivenrassen hebben zeker overeenkomsten. De cabernet franc is net iets lichter van structuur. Het zijn echte bewaarwijnen door de ferme tannines en zuren die zachter worden bij het verouderen. Jong zijn ze vaak elegant, met frisse zuren en zwart fruit. Kenmerkende aroma’s van cabernet franc zijn: potloodslijpsel en groene paprika. De meeste cabernet francs rijpen enkele maanden of jaren op houten vaten. Het beetje zuurstof dat het houten vat doorlaat zorgt ervoor dat de wijn zich ontwikkelt en de harde tannines zachter worden. Of de vaten van oud of nieuw hout zijn is ook van invloed op de smaak. Bij wijndomein Baudry kiezen ze voor houten vaten tussen de 3 en 7 jaar oud. Niet te nieuw, want dan gaat de terroir expressie verloren. Ook niet te oud want dan blijven de tannines te hard. Als de wijn daarna nog verder rijpt op de fles ontstaan er tertiaire geuren van paddenstoelen, bosgrond, leer en tabak.
Wat grond met de smaak van wijn doet
We proeven 6 wijnen en heel leuk, de flessen staan op een kast met daaronder een buis met de bijbehorende grond waarop de wijnstok groeit. Zo zien we en proeven wij wat grond met de smaak van wijn doet. De cabernet francs die uit de vallei komen zijn fruitig van smaak. De wijnen die van hoger op de heuvel komen zijn complexer en die kan je ook langer bewaren, 25 jaar is geen probleem. Verder leren we dat klei, complexe en ronde wijnen oplevert, zandgronden geven elegante wijnen met frisse zuren en kalkgronden geven wijnen met een lange afdronk.
Wijndomein Bernard Baudry
Ik vind de wijnen nogal streng en wat ook niet helpt is de zomerse temperatuur. Dat strenge hoort erbij, wij proeven wijn van de recente jaargangen 2017 en 2018 en deze zijn op dit moment nog gewoon te jong om te drinken. Gelukkig vinden we de laatste wijn die we proeven nu al fantastisch. Helaas is deze La Croix Boissée niet de goedkoopste maar we besluiten een doos mee te nemen. Bij het afrekenen zien we dat je maximaal 6 dozen van deze wijn mag kopen. Blijkbaar is deze dusdanig in trek dat de wijn anders zo op is en ze toch iedereen een kans willen geven deze wijn aan te schaffen.
De beste escargots ooit
Van wijnproeven krijg je enorme trek, gelukkig heb ik gereserveerd in het restaurant ‘Le Moulin Bleu’. Na een tijd rijden volgen we een klein slingerweggetje omhoog de heuvels in. Het is een superhete middag en we komen dorstig en moe aan. In een mooi prieeltje staat er voor ons een fraai gedekt rond tafeltje klaar. Er zijn 2 menu’s waar we uit kunnen kiezen. Wij kiezen voor het uitgebreide menu van €39,- en nemen er een fles Vouvray bij van domaine La Butte waar we ook nog wijn gaan proeven. Dan worden de beste gegratineerde escargots opgediend die wij ooit gegeten hebben!
Wijndomein Yannik Amirault
Een beetje loom en voldaan rijden we naar de volgende wijnproeverij bij Yannick Amirault. Ook hier heb ik een afspraak gemaakt maar wij vinden de boel gesloten. Als ik het telefoonnummer bel komt er iemand de deur opendoen. Ook hier kunnen we proeven maar alle witte en rosé wijnen zijn al uitverkocht. Er staan slechts 5 rode wijnen open en binnen 15 minuten hebben we die geproefd. Uit beleefdheid nemen we een paar flessen mee, met het idee dat die over een paar jaar vast fantastisch smaken en we gaan op weg naar onze B&B.
As-tu Soif? – Dag 5 en 6
We verblijven 2 nachten in la Dixmeresse in Restigné. Deze B&B had hele hoge recensies dus ik verwachtte er veel van. Ons verblijf was zeker niet perfect maar het had wel een gezellige kneuterigheid. Onze kamer was heel mooi maar lag boven onder het dak. De mobiele airco was te klein en behalve als je er pal voor ging staan bracht het amper verkoeling. De eigenaren maakten gelukkig veel goed. Zij kookte en hij deed de wijn. In de ochtend kregen we een lekker ontbijt met verse jus en zelfgemaakte yoghurt. In de avond kon je mee eten. Voor €29,- krijg je een 4 gangen menu (voorgerecht, hoofdgerecht, kaas, dessert) en een glaasje crémant. Voor €14 namen wij er het wijnarrangement bij bestaande uit 4 glazen wijn afkomstig uit zijn eigen wijnkelder. Hij was duidelijk erg trots op zijn wijnen en hij vond het geen probleem om Joeri steeds bij te schenken. “As-tu soif/Heb je dorst?” vroeg hij dan.
Fietsen langs de Loire
Een aanrader is ook de fietstocht. Je kunt kiezen tussen route 22 en 23. De een gaat door de wijnvelden en de andere langs de Loire. Wij hebben voor de laatste gekozen. Een leuke manier om wat van de omgeving te zien.
De beste Bourgueils van de wereld – dag 7
Na 2 dagen in Restigné ging de reis verder naar Orleans. Onderweg zijn we gestopt in Montlouis Sur Loire waar ik een afspraak gemaakt had bij Domaine La Taille Aux Loups, waar ook de wijnen van domaine de la Butte/Jacky Blot verkocht worden. De verwachtingen waren hoog gespannen want volgens iemand uit mijn proefgroep zijn de Bourgueils van Jacky Blot de beste van de wereld.
Wijndomein La Taille Aux Loups en La Butte
Wijnproeven bij domein La Taille Aux Loups was een feestje. De dame die ons begeleidde kreeg door dat wij het heel leuk vonden, dus de duurdere zoete wijnen gingen ook open. We vonden alles hier lekker. Frisse witte vouvray en geen strenge moeilijk toegankelijke rode wijnen, maar frivool en elegant. Dat was lastig kiezen, uiteindelijk hebben we van alle wijnen 1 doos meegenomen met uitzondering van de zoete varianten. Die trouwens heel mooi waren, maar ook prijzig en thuis drinken wij toch niet snel een zoete wijn. De dame raakte helemaal enthousiast van onze bestelling en we kregen nog wat flessen uit oudere jaargangen cadeau.
Wijnproeven in Parijs
Na een nacht en een fijn diner bij restaurant L’escalier in de mooie stad Orléans, zijn we nog 2 nachtjes naar Parijs gegaan. Daar hebben we een bezoek gebracht aan de leukste wijnwinkel van Parijs: ‘Caviste Le Sourire au pied de l’echelle’. Limburger Jordi weet als caviste werkelijk alles van Franse wijn. Op zijn advies hebben we nog een paar mooie flessen wijn gekocht en met een achterbak vol wijn zijn we uiteindelijk teruggereden naar Amsterdam.
De wijnen zijn zelfs nog beter dan verwacht
Het komt wel eens voor dat de tijdens de vakantie gekochte wijn een beetje tegenvalt thuis. Wij hebben er inmiddels een aantal geproefd maar de wijnen zijn zelfs nog beter dan verwacht. Ik wou dat ik er nog meer van had gekocht! Wijnproeven in de Loire is echt de moeite waard. Het is een mooie streek met lekker eten en meerdere wijnroutes. Al denk ik dat wij met de ‘Wijn roadtrip Loire’ de leukste hebben uitgezocht.