jenproeftwijn.nl - Meer leren over wijn

Hoe onthoud je nou al die wijnen? De 7 grote druivenrassen op een rij.

door apr 24, 20190 Reacties

Het is soms lastig om de juiste wijn te kiezen

Je staat in de supermarkt en hebt geen idee. Ik heb vrienden die mij dan gewoon bellen met de vraag welke wijn ze moeten kopen. Voor degenen die zich daar in herkennen is de link: de beste witte wijnen van albert heijn een handig hulpmiddel.

Of je zit in een restaurant en je krijgt de wijnkaart. Je wil een wijn kiezen die je lekker vindt en die past bij je eten. Maar je hebt geen idee!

Hoe kies je nu de juiste wijn uit?

Zo mysterieus is het niet. Je begint bij de basis

De grote 7 druivenrassen, dan kom je echt al een eind. Meestal staat er wel een druif op de kaart.
Staat er geen druif op de kaart dan gaat het om een belangrijk wijngebied. Zo belangrijk dat er vaste druivenrassen gekoppeld zijn aan dat gebied. Wil je een voorbeeld?
Zo hoort de tempranillo druif bij Rioja. De blend van cabernet sauvignon en merlot is onlosmakelijk verbonden met Bordeaux en pinot noir is een rode Bourgogne.

WE BEGINNEN MET DE GROTE 7 DRUIVENRASSEN

Chardonnay

Chardonnay heeft meerdere gezichten. Met een chardonnay kan je alle kanten op. Je hebt volle vette chardonnays op hout gelagerd met botertonen, noten en tropisch fruit. Vooral die uit nieuwe wereldlanden zoals Chili. Maar je hebt ook droge citrusachtige chardonnays. Fris en fruitig zonder hout zoals chablis. In de Bourgogne zorgt de chardonnay voor wijnen van wereldklasse. De geur van chardonnay is nooit intens! En de zuren, deze zijn altijd gemiddeld. Niet hoog niet laag. Neutraal dus. En met haar ronde karakter vindt je altijd wel een geschikte chardonnay bij je eten. Chardonnay houdt vooral van kip!

Cabernet Sauvignon

Ik vind cabernet sauvignon altijd een beetje streng. Vooral die uit de Bordeaux. Stevige tannines die je mond drogen en tonen van drop, potloodslijpsel en ceder. Gecombineerd met goede zuren is dit een wijn die ik nooit als aperitief zou drinken maar altijd bij een maaltijd, lekker in combinatie met rood vlees. Er zijn ook wat lichtere stijlen uit andere landen waar meer het fruit op de voorgrond komt. Dat is bij cabernet altijd cassis. Verschillende stijlen dus. Maar alcohol, cassis en tannines zijn altijd aanwezig in een wijn waar cabernet sauvignon de hoofdrol speelt.

Merlot

Merlot wordt vaak gebruikt in een blend met cabernet sauvignon om de wijn wat zachter te maken. Merlot ruikt soms naar gekookte bietjes! Als je dit ruikt, bingo! Ik denk bij merlot aan weelderig en fluwelig. Met pruimen, kersen en bessen in de smaak. Merlot is soepel en heeft minder tannines dan een cabernet sauvignon. De kleur is dieppaars in haar jonge jaren en wordt roodbruin naarmate de leeftijd toeneemt.

Pinot Noir

Pinot Noir is een verleidster. Delicaat mooi lichtrood. De druif van de grote Bourgognes. De geur is altijd verleidelijk en doet mij denken aan het boerenland, een wandeling in een herfstbos, aardbeien en frambozen. Een pinot heeft altijd hoge zuren en zachte tannines. Licht gekoeld heerlijk en zij past bij werkelijk alles.

Riesling

Heeft altijd hoge zuren wat het voor mij een spannende avontuurlijke wijn maakt. Riesling is trefzeker en gaat altijd recht op het doel af. Je neemt een slok en bam!

Riesling is er droog en fris maar ook halfzoet en zoet. De koning onder de druiven in Duitsland! Riesling heeft een hele typische geur, de goût de pétrol. Als het heel erg is ruikt het naar benzine, in wat mindere mate ruikt het naar gekonfijte citroenschilletjes. Een frisse riesling kan zo zuiver zijn als een bergbeekje met tonen van appel. In de wat zoetere versies vind je hints van kruiden en honing. Veel wijn valt weg bij spicy Aziatisch eten. Een riesling met wat zoet niet, die heeft zoveel smaak dat zij overeind blijft bij pittig eten.

Sauvignon Blanc

Koel en strak dat is sauvignon blanc. Ik denk aan gras , groene granny smith appels en sneeuw. De ster van de Loire en van Nieuw Zeeland. Sauvignon is altijd te herkennen aan de geur. Deze stuift je glas uit! Citrus, asperges, buxus, kattenpis, gras. Allemaal groene frisse geuren. De smaakt varieert van citrus, grapefruit naar meer tropisch fruit. Maar sauvignon heeft altijd hoge zuren en blijft fris.

Syrah

Shiraz zeggen ze in Australië. Het regent, het waait en je komt na een lange fietstocht thuis. Dan neem ik een glas syrah. De kruidigheid en de zwarte peper zijn verwarmend. Voeg daar wat bramen, kruidnagel en zoethout aan toe en je hebt je ultieme winterwijn. Syrah is een krachtige, vurige wijn met hoge zuren en tannines. Maar de tannines zijn niet stroef maar lekker zacht. Ook heeft syrah een prachtige diep paarsrode kleur met een blauwe zweem erin.

Kenmerken in de druiven veranderen niet. Maar jouw indruk en jouw plaatje zijn subjectief. Dus bedenk je eigen plaatje bij de wijn die je drinkt. Dat onthoudt makkelijker. En ik ben benieuwd welk plaatje heb jij bij een bepaalde wijn? jennifer@jenproeftwijn.nl

neem contact op!

Wil je een offerte, boeken, samenwerken of heb je een vraag? Ik hoor graag van je! Neem contact op via het contactformulier of bel: 06-27020221.

contactformulier

1 + 15 =

Schrijf je in voor de beste wijntips van Jen en ontvang gratis: 
"De wijngids met uitleg over wijnproeven + 4 handige infographics"

Gefeliciteerd!

Je kan nu de gids downloaden

Pin It on Pinterest

Share This