Top 7 serieuze zoete witte wijn die je moet proberen.
Van liebfraumilch uit een karton ben ik nog steeds geen fan. Er zijn veel slecht gemaakte zoete wijnen. Maar er zijn er een paar die je moet proberen en die je zienswijze op zoete witte wijn zeker zullen veranderen.
7 wijnen om te bewijzen dat zoete witte wijn tot de wereldtop behoort:
# 1 Sauternes

De meest beroemde Sauternes is van Château d’Yquem. Voor een flesje betaal je al snel €400,-
Een glaasje Sauternes smaakt heerlijk bij een stukje Roquefort of Foie Gras.
Sauternes heeft een suikergehalte van 120-220 gram/liter.
# 2 Beerenauslese en Trocken Beerenauslese
Zoete wijn van zoete druiven. Dit krijg je door druiven zo lang mogelijk laten hangen zodat ze optimaal kunnen rijpen en veel suikers ontwikkelen. Een spannend proces voor de wijnmaker want een regen-of hagelbui kan de hele oogst verwoesten. Dus goed de weerradar in de gaten houden en bidden voor mooi weer. In Duitsland maken ze van Riesling en Grüner Veltliner wijnen met het predikaat Beerenauslese en Trocken Beerenauslese. Ook hier is vaak sprake van bortrytis. Ondanks de grote hoeveelheid zoet blijven deze wijnen spannend vanwege de zuren in de Riesling.
Probeer een glaasje bij een taartje met fruit of combineer het met oude brokkelkaas!
Deze wijnen bevatten maar liefst 240 gram + suiker/liter
# 3 Zoete witte Eiswein
Eiswein wordt gemaakt van bevroren druiven. De druiven worden geplukt bij een temperatuur van ongeveer -8 graden. Het water in de druif is bevroren en als de druiven worden geperst dan blijft het ijs achter in de pers. Het geconcentreerde sap boordevol suiker wat niet is bevroren loopt af en daar wordt de wijn van gemaakt. Het is ontzettend risicovol om de druiven zo lang te laten hangen en daarom is een flesje Eiswein ook heel duur. En Eiswein is ook superzoet met tonen van marmelade en honing. Door de zuren blijft de wijn wel mooi in evenwicht.
Behalve Eiswijn uit Duitsland en Oostenrijk komt er hele mooie Ice wine uit Canada.
Deze wijn smaakt fantastisch bij de kleverige karamel van een tarte tatin.
Eiswijn bevat tussen de 120 en 220 gram restsuiker per liter.
# 4 Tokaji Aszu
De Tokaji Aszu komt uit Hongarije en wordt van de Furmint druif gemaakt. Het is een rijke zoete goude wijn waarin saffraan, gember en ananas in te ontdekken is. Deze wijn is door vele koningen gedronken en wordt gemaakt van handgeplukte druiven die door Bortrytis zijn aangetast. In Hongarije Aszu (gekonfijte) druiven genoemd.
De Aszu druiven zitten in mandjes die in Hongarije Puttonyos heten. Er wordt eerst een gewone wijn gemaakt en daaraan worden mandjes met de Aszu druiven aan toegevoegd. Hoe meer puttonyos hoe zoeter de wijn!
Blauwe kaas, eendelever en fruitige desserts zijn mooie begeleiders van de Tokaji Aszu.
In deze wijn zit afhankelijk van het aantal Puttonyos tussen de 60 en 450 gram restsuiker per liter.
# 5 Vin Santo

Wereldberoemd is de heilige Vin Santo uit Toscane. Een prachtige zoete witte wijn gemaakt van de Malvasia druif. De combinatie van de ingedroogde druiven en een langzame fermentatie resulteert in een prachtige goudbruine kleur met nootachtige aroma’s.
De Vin Santo smaakt door haar nootachtige aroma’s voortreffelijk bij de Italiaanse Cantuccini koekjes.
De Vin Santo bevat 400 gram of meer restsuiker per liter.
# 6 Muscat de Beames de Venise
Muskaat wijnen geuren altijd heerlijk naar lycees, jasmijn en abrikozen. Tijdens de vergisting van de muskaat druiven wordt een beetje alcohol toegevoegd om de vergisting te stoppen. Muscat de Beames de Venise komt uit het departement de Vaucluse wat zich bevindt in de Rhône. De wijn heeft een licht gouden glans en smaakt naar exotisch fruit en gekonfijte citroen.
In de Muscat de Beames de Venise vind je tonen van sinaasappel wat prima smaakt bij een dessert van chocolade.
Deze wijn heeft circa 110 gram restsuiker per liter.
# 7 Moscato d’ Asti
Moscato d’Asti is een feestelijke wijn met bubbels. Er zijn twee varianten. De frizzante is een versie met een lichte mousse en de spumante met een sterke mousse. De Moscato d’ Asti komt uit de Piëmonte in Noord-Italië en heeft een parfum van rijpe peer, perzik en anders tropisch fruit. Vanwege het lage alcohol gehalte van 5,5% is het een leuke wijn om overdag te drinken.
Lekker bij een stukje verjaardagscake.
De Moscato d’ Asti bevat tussen de 90 en 120 gram restsuiker per liter.
Waar komen de suikers in de wijn vandaan?

Je kan de vergisting stoppen door de temperatuur omlaag te brengen. Er blijven dan restsuikers over in de wijn. Je hebt dan een zoete wijn met weinig alcohol.
Je kan de vergisting ook stoppen door pure alcohol toe te voegen. Ook dan blijven er restsuikers over in de wijn. Je hebt dan een zoete wijn met veel alcohol.
Dit is een belangrijk verschil omdat je van zoete witte wijn met veel alcohol ongeveer een half glas drinkt en deze daarom in kleine glaasjes schenkt.