jenproeftwijn.nl - Meer leren over wijn

Top 7 serieuze zoete witte wijn die je moet proberen.

door jun 16, 2018

Top 7 serieuze zoete witte wijn die je moet proberen.

door jun 16, 2018Voorpagina, wijnblog

Ik vond het altijd maar niets, die collega die zoete witte wijn bestelde in een cafe. Zoete witte wijn betekende voor mij liebfraumilch uit een armoedig karton. Nee, een goed glas droge wijn uit een mooie fles dan was je pas een echte wijndrinker.

Van liebfraumilch uit een karton ben ik nog steeds geen fan. Er zijn veel slecht gemaakte zoete wijnen. Maar er zijn er een paar die je moet proberen en die je zienswijze op zoete witte wijn zeker zullen veranderen.

7 wijnen om te bewijzen dat zoete witte wijn tot de wereldtop behoort:

 

# 1 Sauternes

In de Bordeaux maken ze zoete witte wijn van Sémillon, Sauvignon Blanc en Muscadelle. De rivier de Gironde stroomt door de Bordeaux en creëert voor de wijngaarden daarom heen de ideale omstandigheden voor edele rot.  Ja, Sauternes is wijn gemaakt van druiven besmet met edele rot. In Frankrijk noemen ze dit: pourriture noble en in Duitsland heet het edelfaule. Veroorzaakt door een goede schimmel genaamd Bortrytis Cinerea die de druiven aantast waardoor waardoor het vocht in de druif verdampt en de suikers overblijven. Een superconcentreerde ingedroogde druif eigenlijk. Deze druiven worden handgeplukt en er komt niet meer veel sap uit. Dus er zijn heel veel druiven nodig om een klein flesje te maken. Een kostbaar proces dus. Edele rot klinkt vies maar de wijnen zijn fantastisch met de mooiste aroma’s! Een Sauternes ruikt naar honing, gember en marmelade en een flesje kan je decennia bewaren.

De meest beroemde Sauternes is van Château d’Yquem. Voor een flesje betaal je al snel €400,-

Een glaasje Sauternes smaakt heerlijk bij een stukje Roquefort of Foie Gras.

Sauternes heeft een suikergehalte van 120-220 gram/liter.

# 2 Beerenauslese en Trocken Beerenauslese

Zoete wijn van zoete druiven. Dit krijg je door druiven zo lang mogelijk laten hangen zodat ze optimaal kunnen rijpen en veel suikers ontwikkelen. Een spannend proces voor de wijnmaker want een regen-of hagelbui kan de hele oogst verwoesten. Dus goed de weerradar in de gaten houden en bidden voor mooi weer. In Duitsland maken ze van Riesling en Grüner Veltliner wijnen met het predikaat Beerenauslese en Trocken Beerenauslese. Ook hier is vaak sprake van bortrytis. Ondanks de grote hoeveelheid zoet blijven deze wijnen spannend vanwege de zuren in de Riesling.

Probeer een glaasje bij een taartje met fruit of combineer het met oude brokkelkaas!

Deze wijnen bevatten maar liefst 240 gram + suiker/liter

# 3 Zoete witte Eiswein

Eiswein wordt gemaakt van bevroren druiven. De druiven worden geplukt bij een temperatuur van ongeveer -8 graden. Het water in de druif is bevroren en als de druiven worden geperst dan blijft het ijs achter in de pers. Het geconcentreerde sap boordevol suiker wat niet is bevroren loopt af en daar wordt de wijn van gemaakt. Het is ontzettend risicovol om de druiven zo lang te laten hangen en daarom is een flesje Eiswein ook heel duur. En  Eiswein is ook superzoet met tonen van marmelade en honing. Door de zuren blijft de wijn wel mooi in evenwicht.

Behalve Eiswijn uit Duitsland en Oostenrijk komt er hele mooie Ice wine uit Canada.

Deze wijn smaakt fantastisch bij de kleverige karamel van een tarte tatin.

Eiswijn bevat tussen de 120 en 220 gram restsuiker per liter.

# 4 Tokaji Aszu

De Tokaji Aszu komt uit Hongarije en wordt van de Furmint druif gemaakt. Het is een rijke zoete goude wijn waarin saffraan, gember en ananas in te ontdekken is. Deze wijn is door vele koningen gedronken en wordt gemaakt van handgeplukte druiven die door Bortrytis zijn aangetast. In Hongarije Aszu (gekonfijte) druiven genoemd.

De Aszu druiven zitten in mandjes die in Hongarije Puttonyos heten. Er wordt eerst een gewone wijn gemaakt en daaraan worden mandjes met de Aszu druiven aan toegevoegd. Hoe meer puttonyos hoe zoeter de wijn!

Blauwe kaas, eendelever en fruitige desserts zijn mooie begeleiders van de Tokaji Aszu.

In deze wijn zit afhankelijk van het aantal Puttonyos tussen de 60 en 450 gram restsuiker per liter.

# 5 Vin Santo

Zoete wijn wordt ook gemaakt van ingedroogde druiven. De druiven blijven aan de stok hangen totdat ze ingedroogd zijn of de druiven worden na de oogst te drogen gelegd op strooien matten. De druiven drogen in tot rozijnen en het sap wat hier uitkomt is natuurlijk super geconcentreerd.

Wereldberoemd is de heilige Vin Santo uit Toscane. Een prachtige zoete witte wijn gemaakt van de Malvasia druif. De combinatie van de ingedroogde druiven en een langzame fermentatie resulteert in een prachtige goudbruine kleur met nootachtige aroma’s.

De Vin Santo smaakt door haar nootachtige aroma’s voortreffelijk bij de Italiaanse Cantuccini koekjes.

De Vin Santo bevat 400 gram of meer restsuiker per liter.

# 6 Muscat de Beames de Venise

Muskaat wijnen geuren altijd heerlijk naar lycees, jasmijn en abrikozen. Tijdens de vergisting van de muskaat druiven wordt een beetje alcohol toegevoegd om de vergisting te stoppen. Muscat de Beames de Venise komt uit het departement de Vaucluse wat zich bevindt in de Rhône. De wijn heeft een licht gouden glans en smaakt naar exotisch fruit en gekonfijte citroen.

In de Muscat de Beames de Venise vind je tonen van sinaasappel wat prima smaakt bij een dessert van chocolade.

Deze wijn heeft circa 110 gram restsuiker per liter.

# 7 Moscato d’ Asti

Moscato d’Asti is een feestelijke wijn met bubbels. Er zijn twee varianten. De frizzante is een versie met een lichte mousse en de spumante met een sterke mousse. De Moscato d’ Asti komt uit de Piëmonte in Noord-Italië en heeft een parfum van rijpe peer, perzik en anders tropisch fruit. Vanwege het lage alcohol gehalte van 5,5% is het een leuke wijn om overdag te drinken.

Lekker bij een stukje verjaardagscake.

De Moscato d’ Asti bevat tussen de 90 en 120 gram restsuiker per liter.

Waar komen de suikers in de wijn vandaan?

De suikers komen uit de druiven zelf. Om wijn te maken is er gist nodig. De gisten in het druivensap eten de suikers op en scheiden alchohol uit. Als alle suikers zijn opgegeten blijft er een droge wijn over zonder restzoet met een maximaal alcoholpercentage rond de 15%.

Je kan de vergisting stoppen door de temperatuur omlaag te brengen. Er blijven dan restsuikers over in de wijn. Je hebt dan een zoete wijn met weinig alcohol.

Je kan de vergisting ook stoppen door pure alcohol toe te voegen. Ook dan blijven er restsuikers over in de wijn. Je hebt dan een zoete wijn met veel alcohol.

Dit is een belangrijk verschil omdat je van zoete witte wijn met veel alcohol ongeveer een half glas drinkt en deze daarom in kleine glaasjes schenkt.

Leer meer over wijn, boek een wijnproeverij.

neem contact op!

Wil je een offerte, boeken, samenwerken of heb je een vraag? Ik hoor graag van je! Neem contact op via het contactformulier of bel: 06-27020221.

contactformulier

10 + 13 =

Schrijf je in voor de beste wijntips van Jen en ontvang gratis: 
"De wijngids met uitleg over wijnproeven + 4 handige infographics"

Gefeliciteerd!

Je kan nu de gids downloaden

Pin It on Pinterest

Share This