jenproeftwijn.nl - Meer leren over wijn

Wijnproeverij in Duitsland: Drie laagdrempelige wijnhuizen in Rheinhessen en Rheingau

door jul 20, 20180 Reacties

Wijnproeverij in Duitsland: Drie laagdrempelige wijnhuizen in Rheinhessen en Rheingau

door jul 20, 2018wijnblog0 Reacties

Wat is nou leuker dan een wijnproeverij bij de wijnmaker zelf?

Ik vind het altijd heerlijk om de passie te zien waarmee wijnmakers wijn maken. Vaak met hart en ziel. En je leert zoveel over het wijnmaakproces. Waarom ze bepaalde keuzes maken, de grond waarop de druivenranken staan en wat dat doet met de wijn, hoe ze omgaan met hun wijngaarden, de slechte en de goede jaren, wat ze zelf graag eten bij hun wijn en ga zo maar door. De sfeer eromheen en het verhaal erachter geeft voor mij net dat beetje extra. En als ik dan terug ben thuis en die wijn inschenk denk ik met een glimlach terug.

 

Maar hoe kom je er binnen? Moet je bellen? Of kan je gewoon langs?

Wijnproeven in Rheinhessen

Ik heb geluk. Goede vrienden van mij wonen in Mainz, midden in het Rheinhessen wijngebied. Een plek waar ik al heel lang naar toe wil. Ik heb namelijk hele enthousiaste verhalen gehoord over Eva Vollmer en haar eigen stijl van wijn maken. Er zijn wijnmakers die streven naar wijn die ieder jaar exact hetzelfde smaakt, zodat de consument weet wat hij krijgt. Er zijn ook wijnmakers zoals Eva, die de invloed van het jaar in de wijn naar voren laten komen. De wijn varieert dus per jaar in smaak. Ik vind dat altijd wel spannend. Daarnaast ben ik dol op Riesling en Pinot Noir. Precies de wijnen die ze daar maken. We spreken af om een weekend te komen voor een wijnproeverij in Duitsland om de wijnhuizen van Eva Vollmer, Künstler en Kloster Eberbach te bezoeken

Wijnhuis Eva Vollmer

Als we ‘s ochtends arriveren is ons eerste bezoek aan Eva Vollmer. Eva is een stoere vrouw, lekker casual gekleed in een polo en werkbroek. Ik wenste dat ik een trui had aangetrokken want binnen is het fris. Eva weet dat we komen en we krijgen een lijst met alle wijnen die ze heeft. Ze vraagt vervolgens wat we willen proeven. We weten het eigenlijk niet dus ze doet een voorstel waar we graag op ingaan. We krijgen een fantastische proeverij met veel wijnen. Dat is niet overal zo. Op sommige plekken krijg je maar vier wijnen te proeven. Het leuke hier is dat we heel veel rieslings proeven die allemaal van haar domein komen maar toch anders smaken. Eva vertelt enthousiast en expressief over haar verschillende Lagen: In Duitsland hebben ze veel Lagen. Lagen zijn hellingen en Steillage zijn steile hellingen.   En hoe steiler hoe beter.

Dat heeft drie redenen:

  • De druiven die hier groeien profiteren van een ultieme expositie ten opzichte van de zon;
  • arme stenige grond zorgt voor hoge kwaliteit druiven;
  • minder nachtvorst vanwege de hoogte.

Die steile hellingen maken het wel moeilijk voor de wijnmaker om de wijngaard te bewerken en de druiven te oogsten. Machines kunnen er namelijk niet rijden en alles moet handmatig. Het is zelfs zo steil dat er wel eens druivenplukkers naar beneden vallen met soms dodelijke gevolgen.

We genieten van haar verhalen en het proeven. Tot slot kopen we een aantal dozen Riesling en een doos Pinot Noir. Als we die thuis weer proeven hebben we spijt. We hadden veel meer Pinot Noir moeten meenemen!

Bezoek aan wijnhuis Eva Vollmer

Als je Eva Vollmer wil bezoeken kan je het beste even een afspraak maken per email of telefoon zodat ze wat tijd voor je vrij maakt: Nieder-Olmer-Strasse 65 55129 Mainz-Ebersheim Telefoon: +49 (0)6136 46472 Email: info@evavollmer-wein.de website: www.evavollmer-wein.de

Wijnhuis Künstler

Na een heerlijke lunch nemen onze vrienden ons mee naar één van hun favoriete wijnhuizen. We gaan op bezoek bij wijnhuis Künstler. Een hele andere sfeer dan bij Eva. We worden door Enrico ontvangen in een mooie sfeervolle proefkamer met een bar en klimaatkasten vol met wijn. Allemaal op exact de juiste temperatuur. Als ik vraag of ik een foto mag maken van de klimaatkast met alle mooie wijnen komt Enrico enthousiast met een fles wijn voor de klimaatkast poseren. Dat was eigenlijk niet de bedoeling maar ik vind het wel grappig.

Wijncatalogus 1896

Enrico laat ons een foto zien uit 1896. In de catalogus van de Londense wijnhandelaren, de “Berry Brothers”, is te lezen dat de wijnen uit de Rheingau net zo duur waren als de Bourgognes en Bordeaux wijnen. Top van de top dus.

Ook bij wijnhuis Künstler proeven we wederom veel Rieslings. Die zijn weer anders van karakter dan die bij Eva Vollmer. Heel clean, loepzuiver en strak. Waar de wijnen van Eva meer aards waren. Hier kopen we knisperende kraakverse rieslings en een paar feinherb rieslings met wat restzoet voor als we Aziatisch eten. Ook nemen we een paar prachtige Hochheimer Hölle Grosses Gewächs Rieslings. Hölle betekent hel, zo steil is het daar.  En de Grosse Lagen zijn de beste wijngaarden. Net als de Grand Cru’s uit Frankrijk. Complex en rijk die we zeker nog 20 jaar kunnen bewaren.

Bezoek wijnhuis Künstler

Als je wijngoed Künstler wil bezoeken kan je het beste even een afspraak maken per email of telefoon:

Geheimrat-Hummel-Platz 1 a – 65239 Hochheim am Main (Navigatie: Wiesbadener Strasse)

telefoon: +49 (0)6146 8386-0

email: info@weingut-kuenstler.de

website: www.weingut-kuenstler.de

Wijnhuis Kloster Eberbach

Nu we toch in de buurt zijn mag een bezoek aan Kloster Eberbach niet ontbreken. Wereldberoemd en een icoon van de Duitse wijnbouw. Kloster Eberbach speelde een belangrijke rol bij het ontstaan van de wijnbouw in Duitsland in de 13e eeuw. Het is een prachtig klooster op een berg met adembenemende kelders. Weliswaar tegen Rheinhessen aan, maar feitelijk is dit de Rheingau.

Wijnproeven in Kloster Eberbach is wel erg commercieel. Er is een hele lang toonbank waar veel geroutineerde schenkers klaarstaan. Je kan van alles bestellen en moet per proefglas betalen. Het stikt er van de toeristen uit de hele wereld. Geen persoonlijke aandacht dus maar wel leuk om om de sfeer daar te proeven. Er zijn ontelbaar veel wijnen om te proeven dus er is keuze genoeg.
Uiteindelijk zijn ook hier de wijnen prima en tot mijn verrassing zitten er ook een paar heel betaalbare tussen. We nemen een doosje Riesling mee. Een bekende wijn vind ik leuk om te schenken op mijn wijnproeverijen. Dan blijkt dat we de proefglaasjes niet hoeven af te rekenen omdat we wat gekocht hebben.

Bezoek wijnhuis Kloster Eberbach

Voor een bezoek aan Kloster Eberbach hoef je geen afspraak te maken. D-65346 Eltville im Rheingau Telefoon: + 49 (0) 6723 6046-0 Email: weingut@kloster-eberbach.de

Wij sluiten de dag af met een diner en wijn bij onze vrienden. Ik vond het een super dag. Heel veel geproefd en geleerd en dat allemaal op slechts vier uur rijden van Amsterdam.
Ik kan het je aanraden, maak wat afspraken en ga gewoon een keer wijnproeven bij de wijnmaker.

neem contact op!

Wil je een offerte, boeken, samenwerken of heb je een vraag? Ik hoor graag van je! Neem contact op via het contactformulier of bel: 06-27020221.

contactformulier

2 + 4 =

Schrijf je in voor de beste wijntips van Jen en ontvang gratis: 
"De wijngids met uitleg over wijnproeven + 4 handige infographics"

Gefeliciteerd!

Je kan nu de gids downloaden

Pin It on Pinterest

Share This