Citroenkip uit de oven altijd een succes
Citroenkip uit de oven
Mijn kinderen zijn dol op kip uit de oven en vragen hier ook regelmatig om. Lekker met zo’n krokant korstje. Rucola doet het ook goed, stokbrood check. Kan niets mis gaan. Soms vind ik het nogal machtig zo’n kip maar deze combinatie met citroen en sla vind ik zelf ook heerlijk. En als je het dan mooi opdient met wat rucola eromheen dan staat het ook nog eens feestelijk.
Waarom deze wijn erbij?
Ik heb gekozen om een Chenin Blanc bij de citroenkip uit de oven te drinken. Deze Chenin Blanc komt uit de Saumur wat in de Loire ligt. De Loire is bij uitstek het gebied voor druiven die koel goed gedijen zoals de Chenin Blanc en de Sauvignon Blanc. Deze Chenin Blanc is strakdroog en mineralig met in de smaak steenfruit uit de boomgaard en een zweem honing. Omdat het zo’n frisse wijn is combineert dit lekker met het citroenige uit het gerecht. En de wijn heeft genoeg lengte om een goede maaltijdbegeleider te zijn. Neem je een Chenin Blanc uit een warmer gebied zoals Zuid Afrika dan zal de smaak van de wijn meer naar het exotische fruit gaan zoals abrikoos en meloen. Maar dat kan ook prima bij dit gerecht. Bij de citroenkip uit de oven kan je ook een Chardonnay drinken want Chardonnay houdt van kip! Als je liever voor rood gaat denk dan aan een lichte Merlot of een eenvoudige Monastrell uit Spanje.
Wat heb je nodig voor 4 personen (half uurtje werk):
- 7 kippendij filets (of kipfilets)
- 1 el verse Mediterrane kruiden (rozemarijn, tijm, oregano)
- 2/3 stokbrood
- 1 bol knoflook
- 1 citroen
- olijfolie
- 3 ansjovisfilets
- 2 el appelazijn
- grof zeezout
- peper
- rucola
Aan de slag met het recept
Verwarm de oven voor op 220 graden (hete lucht).
Pak een braadslede of een grote ovenschaal en vet deze in met olie. Leg de stukken kip erin. Ik gebruik graag kippen dijfilet omdat dit wat malser is en minder droog wordt dan kipfilet. Maar niet iedereen houdt hiervan dus doe wat je lekker vindt. De tenen knoflook even pletten met je mes en dan tussen de kip stoppen.
Rasp de citroen en vang de schilletjes op (daarom neem ik graag een biologische onbespoten citroen). Meng deze in een kom met de fijngesneden kruiden en een scheutje olijfolie. Bestrooi de kip met grof zeezout en peper (In de grijze zoutvariant schijnen alle mineralen nog in te zitten!) en smeer in met het kruidenmengsel. Zet de kip 10 minuten in de oven. Breek of snij onderwijl het stokbrood in stukjes. En prak de ansjovis met een vork fijn. Meng de ansjovis met een scheutje water en de azijn in een kommetje.
Haal de kip na 10 minuten uit de oven en stop de stukjes brood ertussen en de overgebleven citroen in 2 helften. Zet nog 10 minuten terug in de oven. Neem als de kip gaar is deze uit de oven en giet er het azijnmengsel over. Knijp naar smaak de citroen uit over de kip.
Aan tafel
Maak een mooie schaal en leg hier de rucola op met de kip en het brood. Giet de resterende saus uit de braadslede over de kip.