jenproeftwijn.nl - Meer leren over wijn

Grassl Glass | Waarom iedere wijn zijn eigen glas verdient

door okt 1, 20200 Reacties

Wijnglazen testen

Op een mooie maandagmiddag fiets ik naar de binnenstad. Ik ben uitgenodigd om de wijnglazen te testen van het Zwitserse glasmerk Grassl Glass, nu voor het eerst op de Nederlandse markt.

Kariem Hamed van Le Vineur zal als importeur de presentatie verzorgen samen met Alexander Mack, de bedenker van Grassl Glass. We gaan de wijnglazen natuurlijk uitproberen tijdens een 3-gangen lunch in café Parlotte in de Westerstraat. Een hotspot in de Jordaan waar ik al een paar keer geprobeerd had te reserveren maar ze zitten altijd snel vol.

Grassl Glass wijnglazen cru glas

Investeren in een goed wijnglas

Ik ben heel benieuwd naar de wijnglazen en de theorie erachter. Voorheen dacht ik dat het niet uitmaakt uit welk wijnglas je drinkt maar na een test met wijnglazen thuis heb ik ontdekt dat het wel degelijk uitmaakt. Iemand zei een keer tegen mij: “Je geeft wel veel geld uit aan de wijn zelf, dan is het toch zonde om niet te investeren in een goed wijnglas. Daar ben ik het helemaal mee eens.”

Afgestemd op de zuren, tannines en alcohol percentage van de wijn

Alexander vertelt dat hij Grassl is begonnen uit frustratie. Na afronding van de hotelschool is Alexander terecht gekomen in de hospitality business. Later is in de wijnhandel terecht gekomen. De wijnglazen die hij tegenkwam vond hij te groot, niet praktisch of de wijn smaakte niet zoals hij graag wilde. Hij is achter de tekentafel gaan zitten en heeft wijnglazen ontworpen zoals hij dacht dat ze moesten zijn. De diameter en de opening van het glas worden afgestemd op de zuren, tannines en alcohol percentage van de wijn. De kristallen glazen worden mondgeblazen in de fabriek in Slowakije.

Naam Grassl eerbetoon aan zijn moeder

Met zijn zelf ontworpen wijnglazen heeft hij talloze wijnmakers bezocht om daar samen met hen te proeven. Veel gerenommeerde wijnmakers zijn enthousiast en bevelen zijn wijnglazen aan, zo is Grassl al snel een succes geworden. En de naam Grassl is de meisjesnaam van zijn moeder, een eerbetoon aan haar dus.

4 verschillende wijnglazen in de vigneron serie

Er zijn 2 series wijnglazen: de elemental serie en de luxe vigneron serie. Alexander vindt dat er veel overlap zit in wijngebieden. Een Bordeaux heeft bijvoorbeeld hetzelfde glas nodig als een super Tuscan of een wijn uit de Rhône. Uiteindelijk is hij uitgekomen bij 4 verschillende wijnglazen in de vigneron serie, die wij hebben geprobeerd.

1 MINERALITÉ voor mousserende en aromatische witte wijnen

We beginnen met een heerlijk glas champagne, 100% Meunier van Apollonis. Deze wordt geschonken in het mineralité glas. Een fijn glas die bovenin wat smaller toeloopt. Bij champagne is het belangrijk dat je een glas neemt waaruit je genoeg kan ruiken, dus geen flûte. Ook moet het glas bovenin taps toelopen om de energie vast te houden zodat de mousse niet te snel verloren gaat. Het mineralité glas is ook geschikt voor aromatische druivenrassen zoals riesling. ´

2 LIBERTÉ voor witte wijn met houtlagering

Bij de eerste gang, een terrine met appel en rabarber drinken wij een Meursault. Deze wordt geschonken in het liberté glas. Dit is een wijnglas bestemd voor witte wijn met houtlagering. Het wijnglas is iets breder dan de mineralité om meer dimensie aan de wijn te geven.

3 CRU wijnglas voor rode wijn van licht tot medium

Bij de confit de canard drinken wij een fantastische Gevry-Chambertin uit het Cru wijnglas. Een veelzijdig wijnglas voor zowel Pinot Noir, Nebbiolo of Sangiovese.
Het wijnglas is breed genoeg om de wijn voldoende zuurstof te geven maar loopt ook weer wat taps toe om de frisheid van de wijn te behouden.

4 1855 wijnglas voor stevig rood

Daarna volgt een Pomerol uit Bordeaux. Deze stevige wijn met veel structuur wordt geschonken in het breedste wijnglas uit de collectie, de 1855.

De glazen liggen lekker in de hand

Ik heb de wijnglazen tijdens de lunch niet kunnen vergelijken met een ander merk wijnglazen maar ze drinken fijn. Ik kon de wijn goed ruiken en de glazen liggen lekker in de hand. Ze zijn dun maar niet zo dun dat je ze bij wijs van spreke niet neer durft te zetten. Ook handig, de glazen kunnen in de vaatwasser. De serie ziet er natuurlijk ook nog eens prachtig uit. Vooral de karaf, die kan je door het formaat makkelijk aan de onderkant pakken en uitschenken.

Weet je niet welk glas je moet kiezen?

Le Vineur heeft nu een leuke aanbieding. Je krijgt een gratis decanter bij de aanschaf van 2 sets van 6 glazen. Weet je niet welk glas je moet kiezen? Op de website van Grassl staat een online keuzehulp.

neem contact op!

Wil je een offerte, boeken, samenwerken of heb je een vraag? Ik hoor graag van je! Neem contact op via het contactformulier of bel: 06-27020221.

contactformulier

12 + 1 =

Schrijf je in voor de beste wijntips van Jen en ontvang gratis: 
"De wijngids met uitleg over wijnproeven + 4 handige infographics"

Gefeliciteerd!

Je kan nu de gids downloaden

Pin It on Pinterest

Share This