jenproeftwijn.nl - Meer leren over wijn

Crozes Hermitage, masterclass over Rhône wijnen

door apr 20, 20200 Reacties

Een uitnodiging voor een dagje Crozes-Hermitage. Niet in Frankrijk maar in het Amsterdamse Conservatorium Hotel. 

De AOC Crozes-Hermitage, is een van de meest prestigieuze appellations uit het Rhône Dal. Ieder jaar bezoeken de wijnhuizen uit Crozes-Hermitage een wereldstad om wijnliefhebbers, restaurants en sommeliers kennis te laten maken met al het moois wat de wijnen uit Crozes-Hermitage te bieden hebben.

Via Business France events (https://www.businessfrance-events.nl/) die dit evenement organiseerde, kreeg ik de uitnodiging om een masterclass bij te wonen gegeven door Lars Daniëls MV.

Het wijngebied van de Rhône

De Rhône ligt direct onder de Bourgogne en is verdeeld in 2 gebieden: Noord en Zuid met verschillende klimatologische omstandigheden. Er heerst een semi-continentaal overgangsklimaat met in het Zuiden wat mediterrane invloeden. In de Noord Rhône is het wat koeler en men oogst daar vaak 2 weken later dan in de Zuid Rhône. Ook zijn er verschillen in types grond tussen de 2 gebieden. 

In de Noord Rhône is het koeler dan in het Zuiden met veel graniet in de bodem en hier heerst de Syrah druif. De Syrah druif geeft de kenmerkende geur en smaak van peper aan de wijn. Natuurlijk heeft niemand met de pepermolen boven de wijn gestaan maar deze geur wordt veroorzaakt door een chemisch stofje genaamd: rotundone. Deze stof komt ook in peperkorrels voor. 

In de Zuid Rhône is het iets warmer en daar heerst de Grenache druif. Grenache geeft wijnen met veel alcohol, kruidigheid, relatief weinig zuren en fruitigheid zoals kirsch. In het Zuiden vind je veel bodems van rivierkeien met daarop klei.

Beide gebieden hebben hun eigen appellations en Crozes-Hermitage is een van de AOC’s van de Noord Rhône. 

Crozes-Hermitage

Het gebied van Crozes Hermitage bestaat uit 11 dorpjes en ze maken vooral rode wijn. Wat feiten:

  • er zijn 3 druivenrassen: syrah, marsanne en roussanne
  • 90% van de wijn is rood en maar 10% is witte wijn
  • slechts 20% van de wijn is bestemd voor de export
  • de opbrengsten zijn slechts 43 hl/ha
  • syrah is ontstaan uit een kruising van de dureza x mondeuse blanche

Lees hier verder.

neem contact op!

Wil je een offerte, boeken, samenwerken of heb je een vraag? Ik hoor graag van je! Neem contact op via het contactformulier of bel: 06-27020221.

contactformulier

11 + 13 =

Schrijf je in voor de beste wijntips van Jen en ontvang gratis: 
"De wijngids met uitleg over wijnproeven + 4 handige infographics"

Gefeliciteerd!

Je kan nu de gids downloaden

Pin It on Pinterest

Share This