jenproeftwijn.nl - Meer leren over wijn

Uit de Italiaanse keuken – Zelfgemaakte Gnocchi met asperges

door apr 20, 20180 Reacties

Uit de Italiaanse keuken – Zelfgemaakte Gnocchi met asperges

door apr 20, 2018wijnblog0 Reacties

Wat eten we vandaag?

Vandaag eten we zelfgemaakte: “Gnocchi di pane in crema di asparagi”. Dit is een bijzondere Gnocchi namelijk gemaakt van brood en niet van aardappel. In arme tijden in Italië maakte ze zo hun oude brood op zonder iets te verspillen. Deze Gnocchi zijn heerlijk in combinatie met de ultieme voorjaarsgroente asperges. Wederom een recept van de kookworkshops die ik heb gevolgd tijdens mijn wijnreis in Umbrië.

Waarom deze wijn erbij?

Bij de smaak van groene asperges passen groene wijnen. Hier bedoel ik hele frisse wijnen mee. Zoals een witte Bordeaux, een blend van Sauvignon Blanc en Semillon. Of probeer een Sauvignon Blanc of een Semillon uit een ander gebied zoals Australië. Kies dan wel voor een relatief wat koelere regio zoals Clare Valley. Ook lekker: Een Verdicchio uit Italië!

Wat heb je nodig voor 4 personen:

Gnocchi

  • 300 gram bloem
  • 1 kg oud brood
  • zout

Aspergecrème

  • 16 groene asperges
  • teentje knoflook
  • olijfolie
  • stuk parmezaanse kaas
  • 1 citroen (zonder waslaag en liefst onbespoten)
  • verse (citroen-)tijm en rozemarijn

De bereiding

Gnocchi

Zet alvast een grote pan water op het vuur.

Laat 1 kg oud brood ongeveer een uur weken in water. Knijp het brood daarna goed uit. Verkruimel hierna het brood inclusief de korst en voeg 300 gram bloem toe en zout naar smaak.

Kneed de deegmassa kort door elkaar en maak rolletjes van ca. 1 cm dikte. Dit gaat het makkelijkst op een werkblad zonder bloem! Snij de rolletjes in stukken van circa 2,5 cm. Dit zijn je Gnocchi. Haal deze door de bloem heen en gooi ze in de pan met kokend water. Als ze boven komen drijven zijn ze gaar.

Deze gnocchi worden niet gauw te gaar. Je kan ze rustig een tijdje koken zonder dat de gnocchi minder worden.

Aspergecrème

De onderkant/steel van de asperges schillen. De houtige onderkant van de steel snijd je eraf. Daarna snij je de steel in kleine plakjes van ongeveer 1 cm. De aspergekopjes houdt je apart.

Zet een pan met melk op en voeg daar de schillen en de houtige onderkant van de asperge aan toe. Zo krijgt de saus meer smaak.

De aspergetopjes kort blancheren (1 minuut) in kokend water.

Zet een koekenpan of wok op met olijfolie. Plet een teentje knoflook en laat deze op laag vuur (70˚C) trekken in de olijfolie. Als na een aantal minuten de olie de aroma’s van het knoflookteentje heeft opgenomen, het teentje verwijderen.  Voeg dan de aspergeplakjes toe en fruit deze met de fijngesneden marjoraan in de knoflookolie. Verwijder de schillen en de uiteinden van de asperges uit de melk en voeg de melk toe aan de olie. Laat zachtjes even inkoken en voeg als laatste de gnocchi toe en de geraspte parmezaanse kaas en laat dit even mee warmen.

Aan Tafel!

Schep de Gnocchi op een bord. Snij de aspergetoppen in de lengte doormidden en schik deze bovenop de Gnocchi. Garneer het met fijngehakte rozemarijn, citroentijm en zest van citroen. Meer weten over koken in Italië? Neem dan eens een kijkje op mijn pagina over wijnreizen.

Schrijf je in voor de beste wijntips van Jen en ontvang gratis: 
"De wijngids met uitleg over wijnproeven + 4 handige infographics"

Gefeliciteerd!

Je kan nu de gids downloaden

neem contact op!

Wil je een offerte, boeken, samenwerken of heb je een vraag? Ik hoor graag van je! Neem contact op via het contactformulier of bel: 06-27020221.

contactformulier

4 + 14 =

Schrijf je in voor de beste wijntips van Jen en ontvang gratis: 
"De wijngids met uitleg over wijnproeven + 4 handige infographics"

Gefeliciteerd!

Je kan nu de gids downloaden

Pin It on Pinterest

Share This