jenproeftwijn.nl - Meer leren over wijn

Ribera del Duero wijn voor bij het Kerstdiner?

door dec 6, 20190 Reacties

Ribera del Duero bij de kerstdis

It’s never too early for a Christmas dinner. Dat is de prikkelende titel van de uitnodiging van Pitch PR. Omdat het altijd zo druk is rondom kerst, alvast een pré kerstdiner met maar liefst 10 wijnen uit de Ribera del Duero met daarbij een masterclass van wijnschrijver Harold Hamersma. Ik ben benieuwd, bij rode wijnen uit Spanje in combinatie met een kerstdiner denk ik snel aan een recept met wild of lam.

Ribera del Duero bij elke kerstdis

De locatie van deze avond is het Amsterdamse Proeflokaal. We zijn met een groot gezelschap verdeeld over 3 lange tafels en Harold Hamersma neemt ons mee in de wereld van Ribera del Duero. Zo zullen we ervaren waarom er tijdens kerst op elke eettafel een fles Ribera del Duero zou moeten staan!

DO Ribera del Duero

In 1982 is Ribera del Duero een DO geworden, ofwel Denominación de Origen. Een DO wijn moet ongeveer aan dezelfde eisen voldoen als de Franse Appellation wijnen. Waar de wijnen uit Ribera del Duero voorheen over de toonbank gingen als tafelwijn, hebben ze met de DO status een upgrade gekregen. Ze mogen nu Ribera del Duero als speciaal herkomstgebied op de fles zetten. De consument heeft nu de garantie dat de druiven en daarmee de wijn uit Ribera del Duero komen.

Ribera del Duero versus Rioja

Als je aan mensen vraagt wat het beste wijngebied in Spanje is, dan zullen ze al snel Rioja noemen. Ribera del Duero is de laatste tijd echter erg in opkomst met kwaliteitswijnen en doet niet onder voor Rioja. De legendarische Unico van Vega Sicilia komt uit Ribera del Duero en is de beroemdste wijn van heel Spanje. Of neem Peter Sisseck, één van bekendste Spaanse wijnmakers met als topwijn de ‘Pingus’.

Continentaal klimaat met extremen

Ribera del Duero ligt in het noorden van Spanje langs de rivier de Duero. Het is een smalle strook land van 115 km lang op 800 meter boven zeeniveau met o.a. kalksteen, leisteen en kwarts in de bodem. Er heerst een droog continentaal klimaat met extremen. In Ribera del Duero zeggen ze wel eens: “Het is hier 3 maanden winter en 9 maanden hel”. In de winter kan het 20 graden onder nul zijn, in de zomer kan de temperatuur overdag boven de 40 graden komen en in de nacht zakken naar 10 graden. Dat verschil van 30 graden is gunstig voor de druiven, want die kunnen wel wat afkoeling gebruiken in de zomer. Ze krijgen zo de mogelijkheid om evenwichtig te rijpen en mooie aroma’s te ontwikkelen. De wijnboeren moeten vanwege het klimaat de druiven vroeg plukken, hetgeen resulteert in een goede balans tussen zuren en suikers in de druiven.

Rosé van tempranillo

We beginnen ons diner met een ‘Amuse van linzen en chorizo’ en drinken er twee rosés bij: de ‘Tamaral Rosado 2018′ van Bodegas Tamaral en de ‘Traslacuestas Rosado 2018’ van Bodegas Tralascuesta. Lees hier verder.

neem contact op!

Wil je een offerte, boeken, samenwerken of heb je een vraag? Ik hoor graag van je! Neem contact op via het contactformulier of bel: 06-27020221.

contactformulier

2 + 14 =

Schrijf je in voor de beste wijntips van Jen en ontvang gratis: 
"De wijngids met uitleg over wijnproeven + 4 handige infographics"

Gefeliciteerd!

Je kan nu de gids downloaden

Pin It on Pinterest

Share This