jenproeftwijn.nl - Meer leren over wijn

De 3 engelen van Ribera del Duero – Tempranillo 2015 en de invloed van hout op wijn

door mei 5, 20210 Reacties

Het heeft me altijd al gefascineerd. De wijnmaker die voortdurend keuzes maakt. Keuzes die bepalen of de wijn goed wordt of niet. Neem bijvoorbeeld het gebruik van houten wijnvaten. Welke vaten neem je, hoe groot en van welk soort hout?

Rijping op houten wijnvaten voegt complexiteit en tannines toe aan de wijn. Door het contact met zuurstof ontwikkelt de wijn smaken en aroma’s.

Ribera del Duero Tempranillo 2015

Ribera del Duero, Wikipedia

Als ik de kans krijg om een aantal wijnen te proeven van Winejump valt mijn oog al snel op Bodegas Astil uit Ribera del Duero.

Ik zie 3 wijnflessen met een prachtig etiket. Op ieder etiket staat de aartsengel Gabriël – Gabrihel in het Spaans – in een andere kleur. Wat zou het verschil zijn? Mijn nieuwsgierigheid is gewekt….

Ribera del Duero, Wikipedia

3 wijnen uit Ribera del Duero Tempranillo 2015

  • Op dezelfde manier gemaakt
  • Dezelfde druif
  • 13 maanden op houten wijnvaten gerijpt

Het verschil?

  • Frans eiken
  • Spaans eiken
  • Amerikaans eiken

Ik ben erg benieuwd wat de verschillen in kleur, geur en smaak zijn. Maar eerst vertel ik het verhaal van Bodegas Astil.

Ribera del Duero Tempranillo 2015 Proefnotities maken
Jen Proeft Wijn van Bodegas Astil

Bodegas Astil

Bodega Astil is een familiebedrijf gevestigd in Ribera del Duero. Het werk in de wijngaard en de wijnkelder wordt op een paar medewerkers na, in zijn geheel gedaan door de familie Agudo. Hun assortiment bestaat uit 1 witte wijn, 1 rosé , 4 rode wijnen en 3 flagship wijnen. Hun flagship wijnen zijn de 3 Archangelus Gabrihel gemaakt van Tempranillo. Deze zijn op verschillende soorten houten wijnvaten opgevoed.

Alle druiven worden binnen 5 dagen geoogst

29 september 2015, het is vroeg in de morgen. De leden van de familie Agudo hebben zich verzameld en hun adem vormt kleine wolkjes in de ochtendkou. De kratjes van 15 kg staan klaar om gevuld te worden. Ze gaan beginnen met de pluk; alle Tempranillo druiven worden binnen 5 dagen geoogst. Ze kennen de wijngaard op hun duimpje. Hier zijn ze opgegroeid en hier werken ze ieder dag. In een op een elkaar afgestemd ritme plukken ze de druiven. Alleen de druiventrossen zonder beschadigingen worden van de tros geknipt.

De schillen komen bovendrijven als een hoed op de wijn

José staat al klaar in de wijnmakerij. De tempranillo druiven worden verzameld en gekneusd, zodat de schillen lekker kunnen weken in de most. Als een hoed op de wijn komen de schillen bovendrijven. Daarom pompt José het sap 3 keer per dag over de hoed om zoveel mogelijk kleur en smaak te krijgen. José is de hele dag in de wijnkelder. Hij proeft, ruikt en kijkt. Na 6 dagen besluit hij dat de most klaar is voor vergisting. De wijn borrelt en bruist, de gisten gaan aan het werk en eten de suikers in de wijn op.

José weet precies hoe de wijn straks moet smaken. De vergisting moet niet te langzaam en niet te snel. Met grote nauwkeurigheid houdt hij de vergistingstemperatuur in de gaten. De thermometer blijft netjes tussen de 27 en 29 graden. Na 7 dagen zijn de suikers in de wijn omgezet naar alcohol en is de wijn gereed.

Iedere wijn rijpt op zijn eigen vat van Spaans, Frans en Amerikaans eiken

Het wordt winter en het is koud en stil in Ribera del Duero. De wijngaard is in zijn winterslaap. De wijn rust in de wijnkelder en de vaste deeltjes zakken vanzelf naar de bodem. Het is niet nodig om de wijn te filteren en alle natuurlijk smaken blijven behouden. In het vroege voorjaar worden de wijnen overgeheveld naar de houten wijnvaten. Iedere wijn op zijn eigen vat van Spaans, Frans en Amerikaans eiken.

Veel mensen zullen Rioja noemen als je ze vraagt naar een bekend Spaans wijngebied. Ribera del Duero is iets minder bekend. Wat mij betreft niet terecht. Ribera del Duero doet zeker niet onder voor Rioja. De legendarische Unico van Vega Sicilia komt uit Ribera del Duero en is de beroemdste wijn van heel Spanje. Of neem Peter Sisseck, één van de bekendste Spaanse wijnmakers met als topwijn de ‘Pingus’

Het wonder van Gabrihel *

Het is juni 2016. Ze zijn gisteren aangekomen in Ribera del Duero. Met het vliegtuig vanuit Bristol naar Madrid. Daarna verder met de auto naar het wijngoed van Bodegas Astil in Burgos. Haar man is wijnimporteur en uitgenodigd om een paar bijzondere nieuwe Tempranillo uit 2015 te proeven. De wijnen zijn nog niet klaar maar liggen op Spaans, Frans en Amerikaans eiken te rijpen. Zij is mee, even haar gedachten op iets anders richten. Ze heeft wel zin in een trip met wijn, cultuur en het lekkere Spaanse eten.

De enige manier om hier te overleven is diep te graven in de aarde

Vroeg in de middag lopen ze met de wijnmaker José door de wijngaarden. Vannacht was het koud, maar net boven het vriespunt. Vanmiddag staat de zon loodrecht aan de hemel, geen wolkje te zien. Het kwik loopt snel op naar de 30 graden. Dat is nog niets. Volgende maand zal de thermometer boven de 40 graden komen. Er is al een tijd geen neerslag geweest. De aarde is rul met barsten erin van de droogte. De enige manier om hier te overleven is diep te graven in de aarde. Alleen de sterkste halen het.

9 maanden winter – 3 maanden hel: Het klimaat in Ribera del Duero is extreem. In de winter kan het 20 graden vriezen. In de zomer kan het kwik oplopen tot boven 40 graden. Het verschil in dag- en nachttemperatuur kan wel 30 graden bedragen! Goed voor de druiven want doordat deze ‘s nachts afkoelen krijgen ze de tijd om voldoende aroma’s te ontwikkelen.

Er klinkt gelach, de kinderen van de familie Aguda rennen door de wijngaard.
Ze ziet een jongetje van een jaar of 8 met rode wangen en glanzende ogen van het rennen. Een weeïg gevoel welt op in haar buik. Ze stelt zich voor hoe de familie zich in de avond verzamelt aan een grote eettafel. Samen eten, samen lachen. Ze vermant zich. Wat er niet in zit, zit er niet in. Ze hebben het al zo lang geprobeerd.

Het water laat al je wensen uitkomen

Voor het diner is er nog tijd voor een uitstapje. Ze bezoeken een klooster in de buurt. Haar haren plakken aan haar hoofd van de hitte die in de lucht hangt. Ze verlangt naar een douche voor het diner. In de tuinen van het klooster is het gelukkig lekker koel. Ze blijft zoveel mogelijk in de schaduw van de bomen. Ze heeft alweer dorst en likt over haar droge lippen.

Vanwege de hitte is de tuin van het klooster verder uitgestorven. In een hoek van het klooster staat een bron. Een heilige bron wordt haar verteld met genezende krachten. Het water laat al je wensen uitkomen. Ze krijgt een beker aangereikt en de familie Agudo moedigt haar aan om het water op te drinken. Inwendig moet ze grinniken; het bijgeloof in Spanje is een stuk groter dan in de UK. Ze twijfelt, dat water zo uit de grond zou toch wel goed zijn? Ze haalt haar schouders op en neemt een slok. Het is lekker. Mineralig en het is ijskoud. Ze knapt ervan op.

Het is het einde van de zomer. Ze rijdt terug van het drukke centrum naar huis. Ze is bij de verloskundige geweest en ze lacht, het is een jongen. Gabrihel wordt zijn naam.

*Bovenstaand verhaal is gebaseerd op ware feiten

Wijnproeverij van de Archangelus Gabrihel Tempranillo 2015

Ribera del Duero Tempranillo 2015 - 3 flessen Archangelus Gabrihel
Jelle Proeft Wijn – Archangelus Gabrihel

Ik proef de wijnen samen met Jelle, een enorme wijnliefhebber en wijnverzamelaar. Met een goede neus en smaak voor wijn. De wijnen zijn uit hetzelfde oogstjaar, zijn op dezelfde manier gemaakt en hebben allen 13 maanden op de houten vaten gelegen. Er is 1 ding waar we over twijfelen. Bij de wijn op Frans eiken staat Tempranillo. Bij de wijnen op Spaans en Amerikaans eiken staat Tinto del Pais. Dat is toch dezelfde druif?
Tijd voor een vraag aan de wijnmaker.

Wat is het verschil tussen Tempranillo en Tinto del Pais?

‘Tinta del Pais is de oude naam van Tempranillo. Deze groeit vaak als bushvine en geeft veel structuur en kwaliteit aan de wijn. De opbrengst per wijnstok is 3 kilo. De Tempranillo groeit vaak geleid. In smaak en geur zijn er geen verschillen. Niet iedere wijnmaker heeft Tinta del Pais omdat het een oude kloon is van Tempranillo. Wij hebben 85 jaar oude wijnstokken met Tinta del Pais.

Archangelus Gabrihel French Oak – Ribera del Duero Tempranillo 2015

Achangelus Gabrihel French Oak

Complex en luxe

De wijn is robijnrood en niet gefilterd. De wijn heeft een weelderige en luxe neus. Aroma’s van zwarte bes, zwarte kers, pruim, gestoofde aardbei, moerbei, romige melkchocolade, frisse ceder en zoete pijptabak. 

De wijn heeft een verrassende frisheid door de meer dan gemiddelde zuren. Een goede structuur met tannines die mooi rijp zijn.

In de smaak ook weer veel fruit zoals: framboos, aardbei en rijp zwart fruit. Dan volgt een aardsheid die doet denken aan bosgrond met wederom een vleugje tabak in de finish.

Archangelus Gabrihel Spanish Oak – Ribera del Duero Tempranillo 2015

Ribera del Duero Tempranillo 2015 Gabrihel Spanish Oak

Verlegen maar spannend

De wijn is een beetje verlegen maar opent zich naarmate hij langer in het glas zit. In de neus vinden we gedroogde kruiden, rode kersen, blauwe bessen, mokka, cacao. In de smaak ook wat aardbei, nootmuskaat, kaneel, drop, munt en een rokerige toets. Het fruit is een beetje gestoofd door het warme oogstjaar. De zuren en tannines zijn vrijwel gelijk aan de vorige. De wijn begon als een verlegen meisje maar eindigt als een sexy dame.

Archangelus Gabrihel American Oak – Ribera del Duero Tempranillo 2015

Achangelus Gabrihel American Oak

De Hedonist

Deze wijn laat alles meteen zien. Frivool, speels en toegankelijk zijn de woorden die in mij opkomen. Expressieve aroma’s van rode bes, viooltjes, blauwe bes, laurier, drop en aardbei. Zelfs wat bosbessen yoghurt die Jelle associeert met Napa Valley wijnen. Zal dat het Amerikaanse hout zijn?

Conclusie

We zijn beiden verbaasd dat er zoveel verschil is tussen de 3 wijnen. Het gebruik van de verschillende soorten houten vaten is dus van grote invloed op de wijnen.
Jelle en ik discussiëren welke wijn onze voorkeur heeft. De witte of de blauwe Gabrihel? Uiteindelijk kies ik voor de Franse en Jelle voor de Spaanse. De Amerikaanse valt voor ons beiden af. Dan komt Joeri naar beneden na een dag hard werken. Hij proeft en weet het meteen. De Amerikaanse, die is het lekkerst.

Wil je deze wijnen zelf een keer met elkaar vergelijken?

De 3 engelen Gabrihel en de andere wijnen van Bodegas Astil zijn verkrijgbaar bij Winejump. Ruim 1000 wijnmakers uit verschillende landen verkopen hun wijn via dit platform.
Geen tussenhandel en een eerlijke prijs voor de wijnmaker en de consument. Dat is het streven. Winejump zorgt voor de douane en de import. De wijnmaker zorgt ervoor dat de wijn rechtstreeks uit zijn kelder bij jou wordt afgeleverd aan de deur.

Natuurlijk kan ik ook bij je langskomen met deze of andere wijnen voor een begeleide wijnproeverij aan huis. Zoek je een lekker recept bij deze wijn, denk dan eens aan een eenvoudige pasta a la norma. Door de eenvoud van het gerecht blijft de wijn de ster van de avond.

neem contact op!

Wil je een offerte, boeken, samenwerken of heb je een vraag? Ik hoor graag van je! Neem contact op via het contactformulier of bel: 06-27020221.

contactformulier

4 + 8 =

Schrijf je in voor de beste wijntips van Jen en ontvang gratis: 
"De wijngids met uitleg over wijnproeven + 4 handige infographics"

Gefeliciteerd!

Je kan nu de gids downloaden

Pin It on Pinterest

Share This