Het perfecte Siciliaanse pasta alla Norma recept met Chianti
Wat eten we vandaag?
Pasta alla Norma
Ik heb vanmiddag een afspraak bij mijn vriend Enrico uit Italië. Hij gaat mij helpen met een website. Maar natuurlijk gaan we eerst lunchen. En geen broodje. Een snelle warme maaltijd. Met een lekkere wijn natuurlijk. Ik kijk een beetje bedenkelijk. “We moeten nog werken piep ik”. Slechts 1 klein glaasje krijg ik als antwoord. En daarmee laat ik me makkelijk overhalen.
Waarom deze wijn erbij?
Wij drinken een Chianti Classico. Sangiovese is de druif. In Chianti Classico is het relatief koel. Daardoor heeft de wijn mooie zuren wat fijn bij de tomaten past. Het gerecht is licht, hartig en een beetje pikant. De stijl van de Chianti is ook licht en de fruitigheid is lekker bij het zoute en pikante. De Chianti die wij hebben gedronken kost
€ 14,90 en komt van wijnmakelaarsunie.be
Ook lekker: een Dolcetto D’Alba
Wat heb je nodig voor 2 personen? (binnen een half uur op tafel):
- 1 aubergine
- 1 klein handje grote kappertjes (bij voorkeur uit zout die zijn lekkerder en dan afgespoeld onder de kraan)
- 1 teentje knoflook
- 1 blikje tomaten
- 1 uitje
- pijnboompitten
- 1 rode chilipeper
- ricotta salata (of anders een andere harde Italiaanse kaas zoals pecorino romano)
- pasta naar keuze, fusilli is een goede keuze omdat dit goed de smaak van saus opneemt
Aan de Slag:
Zet eerst een pan water op om straks de pasta in te koken en dan een koekenpan op het vuur.
- was de aubergine en snij deze in blokjes
- snipper een uitje fijn en 2 teentjes knoflook
- bak in de koekenpan met olie het uitje en de knoflook glazig. Dan de aubergine blokjes erbij en lekker laten pruttelen. Dan het blikje tomaten toevoegen en zeker een kwartier laten pruttelen. Tot slot gaan de afgespoelde kappertjes erbij.
Onderwijl alles staat te pruttelen, kan je alvast de ricotta salata raspen en de chilipeper in reepjes snijden.
Als het water kookt een klein handje zout toevoegen en de pasta vervolgens koken (een handje zout lijkt veel maar zo wordt de pasta lekker hartig en is later zout toevoegen bij het gerecht niet nodig).
Als de pasta klaar is deze afgieten en bij het groenteprutje doen.
Goed roeren opscheppen en opdienen met de geraspte kaas, de chilipeper en pijnboompitten.
Schrijf je in voor de beste wijntips van Jen en ontvang gratis:
"De wijngids met uitleg over wijnproeven + 4 handige infographics"
Gefeliciteerd!
Je kan nu de gids downloaden