jenproeftwijn.nl - Meer leren over wijn

Van flop tot top | Een online wijnproeverij Zuid-Afrika

door apr 28, 20210 Reacties

Franschhoek view with sunset Foto Artist Studio_Eddie Wilson.jpg

Wijnen uit Zuid-Afrika

Als land heeft het eigenlijk alles. Schitterende kustlijnen, imposante bergen, steile hellingen, diepe valleien en namen zoals Hemel en Aarde. Een wijnland waarvan ik hoop dat ik daar nog een keer naartoe mag. Dat zit er nu niet in. Gelukkig is er een spannend alternatief……

Tijdens de online wijnproeverij Zuid-Afrika van Grandcruwijnen.nl word je meegenomen op een reis door de wijngebieden. Je leert van alles over druivenrassen en je proeft 6 topwijnen uit de diverse klimaatzones.

foto: Franschhoek view with sunset Foto Artist Studio_Eddie Wilson

De wijnbouw gronden van Zuid-Afrika behoren tot de oudste ter wereld. Er komt zelfs leisteen voor die 550 miljoen jaar geleden is afgezet in een zeebekken en door tektonische bewegingen in de heuvels terecht is gekomen.

De ellende van Jan

Het is 1652. Jan van Riebeeck, een Nederlandse arts, is voor straf door de Verenigde Oost-Indische compagnie uitgezonden naar Zuid-Afrika. Het is zinderend heet. Zijn gezicht voelt stoffig en plakkerig. Het zout van zijn zweet prikt in zijn ogen. Jan is wanhopig. Een wanhoop die zijn keel dichtknijpt en het ademhalen moeilijk maakt. Hij heeft net een reactie gehad op zijn verzoek om terug te keren naar Nederland. De brief is duidelijk, hij blijft.

Er is niets te doen in dit godvergeten land. Hij heeft wel wat stekjes meegekregen. Chenin Blanc uit de Loire. Zuchtend zet hij zijn schep in de aarde. Er zit niets anders op. Een goed glas wijn maakt het leven straks misschien wat dragelijker. Het is 1653. Hoopvol snuffelt hij wat aan het glas en neemt zijn eerste slok. Zijn mond vertrekt. De scherpte van de azijnzure vloeistof trekt van zijn tong omhoog naar zijn slapen. Verschrikt hapt hij naar adem. Wat een flop. Het glas giet hij leeg over de verdroogde aarde.

Pas toen de opvolger van Jan, Simon van der Stel arriveerde en als enthousiaste wijnmaker aan de slag ging, kwamen er kwaliteitswijnen in Zuid-Afrika.

Welke wijnen vind je in Zuid-Afrika?

In Zuid-Afrika wordt iets meer witte wijn gemaakt, ongeveer 55 procent wit tegenover 45 procent rood. Op nummer 1 van de meest aangeplante druivenrassen van Zuid-Afrika staat de Chenin Blanc. Deze druif komt oorspronkelijk uit de Loire maar gedijt erg goed in het klimaat van Zuid-Afrika. Voor rood moet natuurlijk de Pinotage genoemd worden. Zuid-Afrika’s eigen druivenras die is gevormd uit een kruising van Pinot Noir en Cinsault.

Top 7 meest voorkomende druivenrassen in Zuid-Afrika

 1. Chenin Blanc
 2. Colombard (bulkwijn, distilleren)
 3. Cabernet Sauvignon
 4. Sauvignon Blanc
 5. Syrah
 6. Pinotage
 7. Chardonnay

De wijnbouw in Zuid-Afrika wordt beïnvloed door 2 zeestromingen:
De Benguela stroom, deze antarctische zeestroom zorgt voor verkoeling en de Agulhas zorgt juist weer voor verwarming door de warme tropische golfstroom.

Online wijnproeverij Zuid-Afrika

Door de historie en de verhalen van de wijnmakers over hun subklimaten en bodems, ben ik erg benieuwd hoe dit zich vertaalt naar de wijnen die ik ga proeven. De online wijnproeverij Zuid-Afrika bestaat uit de volgende 6 wijnen:

 • Jordan Stellenbosch The Outlier Sauvignon Blanc 2019 – €13,45
 • Creation Estate Cool-Climate Chenin Blanc 2018 – € 20,95
 • Julien Schaal Mountain Vineyards Chardonnay 2019 – € 14,95
 • Paul Cluver the Village Pinot Noir Elgin 2019 – € 13,80
 • Warwick First Lady Red Cabernet Sauvignon 2018 – € 9,4
 • Olifantsberg Pinotage 2018 – € 13,95

Sauvignon Blanc

Het druivenras Sauvignon Blanc staat qua aanplant wereldwijd op de 8e plaats. Sauvignon Blanc houdt van koelere gebieden. Koelte draagt bij aan de kenmerkende zuren en expressie van Sauvignon Blanc.

appel, buxus, gras, passievrucht, mango

The Outlier Sauvignon Blanc van Jordan, is afkomstig van 34 jaar oude wijngaarden. Hoe ouder de wijngaard, des te geconcentreerder de wijn. De wijn is gerijpt op Franse eiken vaten. Het is een complexe wijn die je zeker nog jaren kan bewaren. De wijn heeft het expressieve frisse van de de Sauvignon Blanc. Maar door het warme klimaat van Stellenbosch gaat deze wijn iets meer de kant op van het tropische fruit.

Chenin Blanc

Chenin Blanc staat op de 27e plaats van aangeplante druivenrassen. Het is een veelzijdig ras die wijnen van wereldklasse kan opleveren. Een druif die alles kan: droge, zoete of zelfs mousserende wijn.

citrus, bloesem, perzik, kweepeer, honing, gember

De Création Estate is een Cool-Climate Chenin Blanc. Deze wijn komt van de wijngaard Siberia. Kan je nagaan hoe koud het kan zijn. In Walker Bay speelt de wind een grote factor. De verkoelende invloed zorgt voor een langzame rijping van de Chenin Blanc . Zo kan de druif optimale aroma’s ontwikkelen. In een goed jaar worden er circa 7.000 flessen gemaakt. De wijn heeft de tijd gekregen om te rijpen op de gisten. De gistrijping zorgt voor structuur en diepte in de wijn.

Chardonnay

Op de 5e plaats van meest aangeplante druivenrassen staat Chardonnay. Een vrij neutrale druif waar je alle kanten mee op kunt. In Chablis vind je minerale en stalige exemplaren en in de Bourgogne worden er volle romige wijnen van gemaakt.

citrus, ananas, vuursteen, boter, vanille

De Chardonnay Mountain Vineyards van Julien Schaal komt uit Elgin en Upper Hemel en Aarde. Der vergisting gebeurt in 300 liter vaten. Julien Staal maakt pittige Chardonnay, deze heeft expres geen malolactische vergisting ondergaan om de frisse zuren te behouden. Het is een Chardonnay met tonen van rijp tropisch fruit en een frisse kant.

Pinot Noir


Pinot Noir staat op de 10e plaats en houdt van koele gebieden. In Zuid-Afrika zijn dit: Elgin en Hemel en Aarde. Het is een veeleisende druif die je niet zomaar overal kan neerzetten. Alles moet kloppen, de samenstelling van de bodem, de temperatuur en voldoende neerslag.

kersen, zoethout, granaatappel, specerijen, bosgrond, bosaardbei

De Pinot Noir Village uit Elgin ondergaat een koude inweking van 5 dagen om meer kleur en aroma’s uit de druiven te halen. Het gaat hier om de klonen 113 en 777. Deze rijpen 12 maanden op zowel RVS als in grote houten vaten van 5000L en de kleinere barriques. De Pinot Noirs van Zuid-Afrika vertonen overeenkomsten met de Duitse Spätburgunders. Een verklaring hiervoor is dat de stenige zure bodem meer gemeen heeft met de Duitse bodems van Schiefer dan met de Franse kleigronden in de Bourgogne.

Pinotage


Pinotage is het eigen druivenras van Zuid-Afrika en haalt nog net de top 100. De druivenstokken staan aangeplant in zowel het binnenland als het kustgebied. Maar de beroemdste wijnen komen uit het kustgebied van Stellenbosch. Pinotage kan zowel elegant als heel krachtig zijn.

bessen, zoethout, bosgrond, met houtrijping: rook, koffie, banaan, specerijen

De Olifantsberg Pinotage komt uit Brede Kloof wat meer landinwaarts ligt. Natuurlijk is het landinwaarts een stuk warmer dan aan de kust maar de wijngaarden liggen hier 480 meter boven zeeniveau. Op deze hoogte is het gemiddeld 2 graden koeler dan de lagere gebieden. De druiven worden geoogst in 2 rondes. Een vroege pluk voor de zuren en een late pluk voor de rijpe druiven. De druiventrossen worden in hun geheel vergist in open tanks en 10 maanden gerijpt op gebruikte barriques.

Dit levert een wijn op die elegant en vrouwelijk is met veel fruit maar toch voldoende concentratie heeft.

Cabernet Sauvignon


De eerste plaats is voor Cabernet Sauvignon. Een stevige druif, dominant in smaak, kleur en geur met forse tannines. Er worden beroemde, voorname wijnen van gemaakt.

zwarte bessen (jam), paprika, piment, ceder, munt, grafiet

Wij sluiten de wijnproeverij af met ‘The First Lady Cabernet Sauvignon’ van Warwick uit Stellenbosch. De druiven zijn ontsteeld, wat normaal is bij deze druivensoort om te voorkomen dat er teveel groene tannines in de wijn komen. In The First Lady zit een beetje restsuiker om het lekker af te ronden. Kan nog zeker een paar jaar mee.

Deze online wijnproeverij Zuid-Afrika is georganiseerd door Grandcruwijnen.nl in samenwerking met Lars Daniëls en Wines of South Africa (WOSA) en de wijnmakers van Jordan, Creation en Olifantsberg.

Wil je deze virtuele wijnreis zelf doen? Op dit moment is het pakket nog te bestellen op Grandcruwijnen.nl voor € 86,55 en je krijgt de link naar de online wijnproeverij Zuid-Afrika er gratis bij.

Wil jij een keer een life wijnproeverij boeken of een online wijnproeverij volgen, maar dan met andere wijnen? Ik organiseer het graag voor je.

neem contact op!

Wil je een offerte, boeken, samenwerken of heb je een vraag? Ik hoor graag van je! Neem contact op via het contactformulier of bel: 06-27020221.

contactformulier

14 + 6 =

Schrijf je in voor de beste wijntips van Jen en ontvang gratis: 
"De wijngids met uitleg over wijnproeven + 4 handige infographics"

Gefeliciteerd!

Je kan nu de gids downloaden

Pin It on Pinterest

Share This