Luxemburgse wijnen zijn de moeite waard!
Luxemburg: wat een heerlijk land is dat! In dat kleine landje (officieel het Groothertogdom Luxemburg) dat ligt tussen België, Frankrijk en Duitsland kun je heerlijk wandelen, fietsen, shoppen, kastelen en musea bezoeken en… wijn drinken! Jennifer Jernberg* ging voor Anne-Wies.NL mee op een perstrip en ontdekte de fijne wijnen van Luxemburg.
Buiten stortregent het en mijn wekker gaat af om half 6 in de ochtend. Ik ga op wijnreis naar Luxemburg. Huiverend haast ik mij met mijn paraplu tegen de regen naar de tram. Van Centraal Station nemen we de Thalys naar Brussel en dan verder met de boemeltrein naar station Luxemburg waar we begin van de middag aankomen.
Institut Viti-Vinocole
Tijdens de treinreis maakt de regen plaats voor een voorzichtig zonnetje en het uitzicht op de huizenblokken wordt verruild voor velden en dennenbomen. Claire Sertznig van het ‘Institut Viti-Vinocole’, de organiserende partij, haalt ons op. Zij gaat ons de komende drie dagen rondrijden en gidsen langs 25 wijndomeinen. Zoals alle Luxemburgers, spreekt zij perfect Engels, Duits en Frans. Gelukkig maar, want ik versta niets van het Luxemburgse dialect wat voor ons lijkt op Schwyzerdütsch. Het ‘Institut Viti-Vinocole’ is een onderdeel van de overheid die de Luxemburgse wijnen vertegenwoordigt. Zij doen onderzoek, voeren controle uit op de appelaties en promoten de wijnstreek.
Luxemburgse wijnen, enkele feiten
- Luxemburg is één van de koudste wijnlanden ter wereld en meet 2856 km2.
- Alle wijngebieden liggen in een smalle strook van 42 km langs de rivier de Moezel.
- Aan de linkerkant van de rivier ligt Luxemburg en aan de overkant van de rivier ligt Duitsland.
- Luxemburg telt 600.000 inwoners.
- Overdag verdubbelt dit aantal mensen vanwege de forenzen die vooral werkzaam zijn in het bankwezen of voor de Europese gemeenschap.
- De meeste mensen wonen in de stad Luxemburg zelf of in de wijnstreek langs de Moezel.
Koel klimaat
Wat betekent het om één van de koudste wijnbouwgebieden van de wereld te zijn? Een koel klimaat met weinig zonuren levert druiven op met hoge zuren en een laag suikergehalte. Uitermate geschikt voor witte druivenrassen zoals: riesling, pinot gris, pinot blanc, gewürztraminer en auxerrois. 90% procent van de Luxemburgse aanplant is dan ook wit. Maar Luxemburg heeft ook wat rode wijn zoals van de pinot noir, een druivenras dat wel gedijt in het koele klimaat van Luxemburg.
Wil je weten wat de verschillen zijn tussen Noord- en Zuid Luxemburg? Lees dan hier verder.