Uit de Italiaanse keuken # 3 recept Carota Tartufo Uovo ofwel een prachtig eitje

door | mei 12, 2018 | Recepten met witte wijn, Voorpagina | 0 Reacties

Wat eten we vandaag?

Weer een recept uit de Italiaanse keuken. Carota Tartufo Uovo ofwel Wortel Truffel ei. Ik vind dit zo’n prachtig recept. Het zachtgekookte eitje wat je voorzichtig op het bordje legt. Dan zachtjes drukken en het eigeel loopt als een kabbelend beekje over het gerechtje heen. En iedereen kan het maken! Alleen de verse truffel vinden in Nederland is lastiger dan in Italië waar ieder restaurant wel lijkt te beschikken over grote verse truffels waar ze royale snippers van afraspen.

Dit recept heb ik in de Italiaanse keuken geleerd van de topchef Paolo Tripinni tijdens mijn wijnreis in Umbrië.

Waarom deze wijn erbij?

Het is een fris delicaat gerechtje. Een lichte wijn past hier prima bij. De wijn die ik erbij gedronken heb is een sauvignon blanc uit Nieuw Zeeland. De Villa Maria is te koop bij de Deen supermarkt voor een een schappelijke prijs. Onder de €10,-

De wijn past er goed bij want hij is niet heel strak zoals sommige sauvignon blancs maar heeft behalve kruisbessen en citrus ook een tropisch tintje zoals passievrucht.

Ook lekker: een Pinot Grigio uit Italië

Wat heb je nodig voor 6 personen? (voorgerecht):

  • 6 oranje wortels
  • 6 paarse wortels
  • 6 gele wortels
  • olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • verse truffel of anders uit een potje
  • 6 eieren (medium size)
  • wijnazijn
  • ijsblokjes
  • walnoten
  • verse kruiden en bloemen: (citroen-)tijm, marjoraan, munt, rozemarijn, platte peterselie, selderij

De bereiding

Wortels

  • Oranje wortels schillen en in stukjes snijden. In een paar minuten gaar koken in water met zout. Als de wortels gaar zijn pureer je ze glad met de staafmixer samen met een klont roomboter en wat van het kooknat.
  • Paarse wortels in dunne dwarse plakjes snijden en bewaren water met wat ijsblokjes zodat ze mooi fris en gekleurd blijven.
  •  Gele wortels in dunne plakjes in de lengterichting snijden (tot rechthoekjes) en ook bewaren in ijswater.

Dressing

  • Olijfolie verwarmen met een gekneusde teen knoflook en laten trekken (op zo’n ca 70˚C). Als de olie de smaak van de knoflook heeft opgenomen de knoflook eruit halen. Voeg dan wat geschaafde truffel toe aan de warme olie.

Eitje

  • 1 ei per persoon (medium formaat) koken in water. Veel wijnazijn toevoegen aan het kokende water om ervoor te zorgen dat het ei heel blijft Het ei moet exact 5½ min koken. Leg het ei daarna in ijskoud water zodat het ei niet verder gaart.

Overig

  • hak de verse kruiden fijn en maal of hak de walnoten.

Opdienen

Maak op het bord een flinke streep wortelpuree. Druppel daarover de lauwwarme knoflook-olijfolie dressing. Leg het ei op de puree. Het gekookte ei iets insnijden en inknijpen zodat een deel van de dooier eruit vloeit.  Garneren met de plakjes paarse en gele wortel, vers geschaafde truffel, gehakte walnoten en fijngehakte kruiden (als je hebt, ook de bloemen van de kruiden): (citroen-)tijm, marjoraan, munt, rozemarijn, platte peterselie, selderij.

Aan tafel!