jenproeftwijn.nl - Meer leren over wijn

Hoe smaakt een wijn uit de Bourgogne?

door okt 21, 20170 Reacties

Hoe smaakt een wijn uit de Bourgogne?

door okt 21, 2017wijnblog0 Reacties

Romanée-Conti, Puligny-Montrachet, Alexe-Corton, Meursault, Vosne-romanée. De beroemdste en duurste wijnen ter wereld. Hou jij eigenlijk van Bourgognes?

Wat een moeilijke vraag denk je misschien. Er zijn duizenden wijnen en domeinen daar. Hoe moet je dat nou allemaal onthouden?

De Bourgogne

Eigenlijk is de vraag niet moeilijk. Ik kan hem makkelijker maken. Hou je van Chardonnay en Pinot Noir?

Chardonnay

Chardonnay is de druif voor de witte wijnen uit de Bourgogne. Chardonnay kan heel fris zijn. Dit is vooral in het noorden van de Bourgogne. Daar heb je Chablis. In Chablis is het fris. In de grond zit veel kimmeridge (kalk en fossielen). Daardoor zijn de wijnen mineralig als in kieselsteentjes in de rivier. Een Chablis wil je fris houden dus je maakt een Chablis zonder hout. Maar hoe zuidelijker je gaat hoe meer tropisch fruit je proeft. Je gaat van kweepeer uit de warmere delen uit de Bourgogne tot zelfs ananas in het hete Australië.

Pinot Noir

De rode wijnen worden gemaakt van pinot noir. De wijn is wat transparant. Veel rood fruit zoals aardbei en cranberry. Hoge zuren en weinig tannines (het stroeve in je mond alsof je een druivenpitje kapot bijt). De Bourgogne heeft een koel tot gematigd klimaat. Dit betekent hele elegante pinot noirs.

En de beroemde Bourgognes?

Die komen uit de Côte d’Or. Waar de naam vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Volgens wikipedia komt de naam van de prachtige gouden wijngaarden. Maar een oplettende lezer wees me op andere bronnen zoals het boek ‘de wijnwereld’ van Michel van Tuil en algemene wijninfo. Zij geven aan dat het een afkorting is van ‘Côte d’Orient’ ofwel oostelijk gerichte hellingen. Omdat de Côte d’Orient ook al genoemd werd op kaarten uit de Middeleeuwen ben ik geneigd om toch voor oostelijke hellingen te kiezen.

De Côte d’Or is opgedeeld in 2 gebieden. Eerst komt de Côte de Nuits en daarna Côte de Beaune. Door rijping op houten vaten krijgen de witte wijnen een rijke romige smaak. Oud hout wel te verstaan. Fransen houden niet van overdreven. Boterig is een kenmerk. Net als hazelnoten en zuivel (alsof je wat danone yoghurt ruikt). De pinot noirs uit de Côte de Nuits zijn iets zwaarder dan uit Beaune.

Waarom zijn de Bourgognes zo beroemd?

Terroir en de wijnmakers. Er zijn ontelbaar veel wijnmakers in de Bourgogne. Iedereen heeft een klein stukje grond met eigen kenmerken. Het terroir en het talent van de wijnmaker zijn allesbepalend. Ze maken er al lang wijn. Veel ervaring dus. In de Bourgogne botsen klimaten op elkaar. Het is er vaak slecht weer. Soms branden ze kacheltjes in de wijngaard om de stokken tegen de vorst te beschermen. De wijnstokken hebben het moeilijk en de wortels moeten diep de grond in. De druiven rijpen langzaam. Hoe langzamer de druiven rijpen hoe meer smaken er tevoorschijn komen. Dit levert de mooiste wijnen op. Meestal, niet altijd. Als het echt slecht weer is dan krijg je gewoon zure waterige wijnen. Klassiek noemen ze dit ook wel. Jaartallen zijn dus belangrijk voor deze wijnen.

Chalonnais en Maconnais

Verder naar het zuiden volgen de Chalonnais en de Maconnais. Minder beroemd dan de wijnen uit de Côte d’Or. Wel heeft de Maconnais de bekende Pouilly-Fuissé. Dit is een Bourgogne dus chardonnay. Ja inderdaad de naam lijkt op Pouilly-Fumé. Maar dat is een hele andere wijn. Uit de Loire en is gemaakt van sauvignon blanc.

Er is ook een beetje aligoté en gamy in de Beaujolais. Maar daar is de Bourgogne niet beroemd om.

Schrijf je in voor de beste wijntips van Jen en ontvang gratis: 
"De wijngids met uitleg over wijnproeven + 4 handige infographics"

Gefeliciteerd!

Je kan nu de gids downloaden

neem contact op!

Wil je een offerte, boeken, samenwerken of heb je een vraag? Ik hoor graag van je! Neem contact op via het contactformulier of bel: 06-27020221.

contactformulier

8 + 15 =

Schrijf je in voor de beste wijntips van Jen en ontvang gratis: 
"De wijngids met uitleg over wijnproeven + 4 handige infographics"

Gefeliciteerd!

Je kan nu de gids downloaden

Pin It on Pinterest

Share This