jenproeftwijn.nl - Meer leren over wijn

Hoe Smaakt een Wijn uit de Bourgogne?

door okt 21, 20170 Reacties

 

Wanneer je de naam Bourgogne hoort, denk je meteen aan enkele van de beroemdste en duurste wijnen ter wereld, zoals Romanée-Conti, Puligny-Montrachet, Aloxe-Corton, Meursault en Vosne-Romanée. Deze namen spreken tot de verbeelding van menig wijnliefhebber. Maar wat maakt deze wijnen zo speciaal? En hou jij eigenlijk van Bourgogne wijnen?

Misschien denk je nu: wat een moeilijke vraag! Er zijn immers duizenden wijnen en domeinen in de Bourgogne. Hoe kun je dat allemaal onthouden? Gelukkig is het eenvoudiger dan je denkt. Laten we het vereenvoudigen: hou je van Chardonnay en Pinot Noir?

 

Chardonnay

Chardonnay is de druif voor de witte wijnen uit de Bourgogne. Deze druif kan heel verschillende wijnen opleveren, afhankelijk van waar hij groeit. In het noorden van de Bourgogne, bijvoorbeeld in Chablis, is de wijn vaak heel fris. Dit komt doordat de grond hier veel kimmeridge bevat, een mengsel van kalk en fossielen. Hierdoor krijgen de wijnen een mineralige smaak, alsof je op een kiezelsteentje uit een rivier zuigt. Een Chablis wil je fris houden, dus veel van deze wijnen worden zonder hout gerijpt en ondergaan geen malolactische vergisting. 

Hoe zuidelijker je gaat in de Bourgogne, hoe meer tropisch fruit je in de Chardonnay proeft. Van kweepeer in de warmere delen van de Bourgogne tot zelfs ananas in het hete Australië. Deze variëteit maakt Chardonnay tot een veelzijdige en geliefde druif onder wijnliefhebbers.

Pinot Noir

De rode wijnen uit de Bourgogne worden gemaakt van Pinot Noir. Deze wijnen zijn vaak wat transparanter en hebben een schitterende robijnrode kleur. Ze kenmerken zich door smaken van rood fruit zoals aardbei en cranberry, en hebben een hoge zuurgraad met weinig tannines, wat zorgt voor een elegante en verfijnde smaak.

Het klimaat in de Bourgogne, dat koel tot gematigd is, draagt bij aan deze elegante stijl. De Pinot Noirs uit deze regio zijn daarom vaak lichter en verfijnder dan die uit warmere klimaten, maar altijd boordevol smaak.

De beroemde Bourgognes?

De beroemdste wijnen uit de Bourgogne komen uit de Côte d’Or. De naam van deze streek is wat mysterieus, want volgens wikipedia komt deze van de prachtige gouden wijngaarden, terwijl het boek ‘de wijnwereld’ van Michel van Tuil en algemene wijninfo. geven aan dat het een afkorting is van ‘Côte d’Orient’ (oostelijk gerichte hellingen). Historische kaarten uit de Middeleeuwen gebruiken ook de naam Côte d’Orient, wat doet vermoeden dat deze interpretatie correct is.

De Côte d’Or is opgedeeld in 2 gebieden. Eerst komt de Côte de Nuits en daarna Côte de Beaune. 

De Côte d’Or en haar wijnen

De Côte d’Or, gelegen in het hart van de Bourgogne, is een van de meest prestigieuze wijnregio’s ter wereld. Deze smalle strook land, die zich uitstrekt van Dijon in het noorden tot Santenay in het zuiden, is beroemd om zijn uitzonderlijke terroir en eeuwenoude wijntradities. De Côte d’Or is verdeeld in twee subregio’s: de Côte de Nuits en de Côte de Beaune, elk met hun eigen unieke kenmerken en wijnen.

Côte de Nuits: Het Rijk van de Pinot Noir

De Côte de Nuits, gelegen in het noordelijke deel van de Côte d’Or, staat bekend om zijn wereldberoemde Pinot Noir wijnen. Deze regio herbergt enkele van de meest prestigieuze wijngaarden ter wereld, waaronder Romanée-Conti, La Tâche, en Richebourg. De wijnen uit de Côte de Nuits zijn vaak krachtig en complex, met een diep robijnrode kleur en smaken van rood fruit, aardbei, kers en soms zelfs tonen van viooltjes en kruiden.

De Pinot Noir wijnen uit deze regio hebben een ongeëvenaarde elegantie en finesse, dankzij het unieke klimaat en de bodemgesteldheid. De kalkrijke kleigronden en het gematigde klimaat zorgen voor een langzame rijping van de druiven, wat resulteert in een diepe concentratie van smaken en aroma’s. Bekende dorpen in deze regio zijn Gevrey-Chambertin, Chambolle-Musigny en Vosne-Romanée, elk met hun eigen grand cru wijngaarden die de allerhoogste kwaliteit bieden.

 

Côte de Beaune: Het Domein van de Chardonnay

Ten zuiden van de Côte de Nuits ligt de Côte de Beaune, beroemd om zijn witte wijnen gemaakt van Chardonnay. Hier vinden we enkele van de meest befaamde witte wijnen ter wereld, zoals die uit Meursault, Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet. De Chardonnay wijnen uit de Côte de Beaune zijn beroemd om hun rijke, romige textuur en complexe aroma’s van boter, hazelnoot, rijpe appel en soms een vleugje tropisch fruit.

In de Côte de Beaune worden de wijnen vaak gerijpt in eikenhouten vaten, wat bijdraagt aan hun complexiteit en diepte. Het gebruik van oud hout zorgt ervoor dat de subtiele smaken en aroma’s van de wijn behouden blijven, zonder te worden overheerst door de houttonen. De wijnmakers in deze regio streven naar perfectie en hebben generaties lang hun kennis en technieken verfijnd om de allerbeste wijnen te produceren.

Waarom zijn de Bourgognes zo beroemd?

Het geheim van de Bourgogne ligt in het terroir en de vakmanschap van de wijnmakers. In de Bourgogne heeft bijna elke wijnmaker een klein stukje grond met unieke kenmerken. Het terroir, samen met de jarenlange ervaring en het vakmanschap van de wijnmakers, bepaalt de kwaliteit van de wijn.

De Bourgogne heeft een uniek klimaat waar verschillende weersomstandigheden elkaar ontmoeten. Het kan er vaak slecht weer zijn, waardoor de wijnstokken het moeilijk hebben en de wortels diep in de grond moeten graven. Deze uitdaging zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat resulteert in wijnen met een diepe, complexe smaak. Echter, als het weer echt tegenzit, kunnen de wijnen ook waterig en zuur zijn. Daarom zijn jaartallen belangrijk bij Bourgogne wijnen. 

Chalonnais en Maconnais

Verder naar het zuiden liggen de Chalonnais en de Maconnais, minder beroemd dan de Côte d’Or, maar nog steeds de moeite waard. De Maconnais heeft bijvoorbeeld de bekende Pouilly-Fuissé, een prachtige Chardonnay. Hoewel de naam lijkt op Pouilly-Fumé, is dit een geheel andere wijn uit de Loire, gemaakt van Sauvignon Blanc.

In de Bourgogne vind je ook een beetje Aligoté en Gamay, vooral in de Beaujolais, maar deze druiven dragen minder bij aan de beroemdheid van de regio.

Hou Jij Van Bourgogne Wijnen?

Of je nu een kenner bent of gewoon geniet van een goed glas wijn, Bourgogne wijnen hebben iets bijzonders te bieden. De complexiteit en de veelzijdigheid van de wijnen uit deze regio maken ze geliefd bij velen. Dus, als je van Chardonnay en Pinot Noir houdt, is de kans groot dat je ook van Bourgogne wijnen zult genieten. Proost!

 

 

 

Schrijf je in voor de beste wijntips van Jen en ontvang gratis: 
"De wijngids met uitleg over wijnproeven + 4 handige infographics"

Gefeliciteerd!

Je kan nu de gids downloaden

neem contact op!

Wil je een offerte, boeken, samenwerken of heb je een vraag? Ik hoor graag van je! Neem contact op via het contactformulier of bel: 06-27020221.

contactformulier

12 + 14 =

Schrijf je in voor de beste wijntips van Jen en ontvang gratis: 
"De wijngids met uitleg over wijnproeven + 4 handige infographics"

Gefeliciteerd!

Je kan nu de gids downloaden

neem contact op!

Wil je een offerte, boeken, samenwerken of heb je een vraag? Ik hoor graag van je! Neem contact op via het contactformulier of bel: 06-27020221.

contactformulier

12 + 1 =

Schrijf je in voor de beste wijntips van Jen en ontvang gratis: 
"De wijngids met uitleg over wijnproeven + 4 handige infographics"

Gefeliciteerd!

Je kan nu de gids downloaden

Pin It on Pinterest

Share This