jenproeftwijn.nl - Meer leren over wijn

Waarom is Bourgogne wijn zo duur?

door mei 16, 2024

Waarom zijn Bourgogne wijnen zo duur? Dat vroeg ik aan de eigenaar van Vins de Bourgogne en fervent liefhebber van Bourgogne wijnen. In het hart van de Bourgogne wijnstreek draait alles om de elegante pinot noir en de verfijnde chardonnay, druiven die over de hele wereld worden verbouwd maar toch een unieke smaak hebben wanneer ze uit deze streek komen. Terroir speelt hierbij een cruciale rol, net als het vakmanschap van de wijnmakers. Vins de Bourgogne legt in onderstaand artikel uit hoe de prijzen in de Bourgogne tot stand komen.

Prestigieuze Bourgogne Wijnen

De Bourgogne wijnstreek staat bekend om haar prestigieuze wijnen. Witte wijnen zoals Meursault of Chassagne-Montrachet. Rode wijnen met klinkende namen als Vosne-Romanée of Gevrey-Chambertin. En dat zijn niet eens grand cru’s maar slechts village appellaties. Wijnen met een aardig prijskaartje. Zeker wanneer ze van beroemde wijnmakers komen.

Maar dat alle Bourgognes duur zijn, dat is een fabel. In het zuiden van de provincie zijn zeer betaalbare wijnen te krijgen. Denk aan wijn uit de Maconnais en Beaujolais. Alleen zijn dit niet de prestigieuze wijnen. Als we praten over Bourgogne wijnen bedoelen we vooral wijnen uit de noordelijke Bourgogne: de Côte de Nuits en de Côte de Beaune. En in mindere mate ook Chablis. Dit zijn de wijnen die zeer gewild zijn, wereldwijd geëxporteerd worden, en waar de betere restaurants zich graag mee associëren. Dit zijn dus ook de wijnen waarvoor je dieper in de buidel moet tasten. 

Zoek je een Bourgogne wijn met een gunstige prijs-kwaliteitsverhouding, zoek dan in de Maconnais of de Beaujolais.

Kwaliteit boven Kwantiteit

In Bourgogne draait het om kwaliteit boven kwantiteit. Anders dan in veel andere wijnregio’s, waar maximale opbrengsten nagestreefd worden, beperken de wijnboeren in Bourgogne wijnstreek juist hun oogsten. Ze snoeien rigoureus in de wijngaarden en selecteren zorgvuldig alleen de beste druiven, met als doel geconcentreerde en hoogwaardige wijnen te produceren. Sommige wijnmakers produceren slechts enkele vaten per jaar, wat hun wijnen een exclusief karakter geeft dat zich vertaalt in het prijskaartje.

Kleine percelen in de Bourgogne Wijnstreek

Behalve het beperken van de opbrengst per plant, beschikken de meeste wijnboeren in de Bourgogne over bescheiden wijngaarden. Waar sommige wijnboeren in de Bordeaux over 100 hectare beschikken (inmiddels krijgen deze boeren subsidie om de wijngaarden te vernietigen), zijn de percelen in de Bourgogne wijnstreek beduidend kleiner. Zo is de hele Criots-Bâtard-Montrachet wijngaard slechts 1,5 hectare groot. En dat perceel is ook nog onderverdeeld tussen meerdere eigenaren. Dit draagt bij aan de exclusiviteit en het karakter van de wijnen.

Appellation d’origine contrôlée

De appellatie is een ander belangrijk aspect van Bourgogne Wijnen. Het is een garantie voor herkomst en kwaliteit, waarbij strenge regels worden nageleefd om de integriteit van de wijnen te waarborgen. De Bourgogne wijnstreek kent nogal wat appellaties. Zo is Chablis een appellatie, hetzelfde geldt voor Meursault of Pommard. Met 84 verschillende appellaties in de regio, waarbij onderscheid wordt gemaakt in regionale, village en grand cru appellaties is de diversiteit en complexiteit van Bourgogne wijnen ongeëvenaard. Slechts een select aantal wijngaarden (1%) krijgt de felbegeerde grand cru status, wat de prijzen verder opdrijft. Hier lees je meer over in het artikel over de Bourgogne appellaties

Traditie en Ambacht

Ook de manier van werken van de wijnmaker bepaalt voor een groot deel de prijs van de fles. In de Bourgogne wijnstreek staan traditie en ambachtelijkheid hoog in het vaandel. Wijnmakers zijn trouw aan de gebruiken van de generaties voor hen. Ze spenderen veel tijd tussen de ranken, oogsten met de hand en vinifiëren met geduld. Een cuvée kan eenvoudig 12 maanden rijpen op Frans eiken om vervolgens nog eens 12 maanden in de fles te rijpen. Deze ambachtelijke benadering vertaalt zich in wijnen van uitzonderlijke kwaliteit, maar ook in hogere prijzen.

Marketing

Marketing speelt ook een rol bij de prijsvorming van Bourgogne Wijnen. Grote namen investeren in branding en promotie, waardoor hun wijnen een premium status krijgen. Dit kan de prijzen verder opdrijven, maar het garandeert ook een zekere reputatie en authenticiteit.

Veel vraag en beperkt aanbod

Naast marketing is er natuurlijk ook marktwerking. Veel vraag en een beperkt aanbod levert een hoge prijs op. Een prijs waar overigens de wijnmaker lang niet altijd van profiteert. Een wijnmaker kan wijnen op reservering ter beschikking stellen, maar zodra de koper de wijn weer doorverkoopt, kunnen prijzen door het dak gaan. 

Betaalbare pareltjes uit de Bourgogne

Uiteindelijk is de prijs van Bourgogne wijnen een samenspel van verschillende factoren: van terroir en traditie tot marketing en marktwerking. Maar laat je niet misleiden door de prijs alleen. Er zijn betaalbare pareltjes te vinden in de Maconnais en Beaujolais, terwijl ook minder bekende appellaties prachtige wijnen voortbrengen. 

Bij Vins de Bourgogne vind je een breed assortiment aan Bourgogne wijnen in diverse prijsklassen. Ze zijn zelf weg van de Chablis van Philippon Frères: Verder zijn de Irancy wijnen van Gabin et Felix Richoux erg goed. De hele dure wijnen zijn bijna altijd voor verzamelaars Denk bijvoorbeeld aan de Chablis van François Raveneau

Wil je meer leren over wijn of een keer met vrienden een gezellige wijnproeverij boeken? Ik kom graag bij je langs met mooie wijnen en hun verhaal vol geur, kleur en smaak.

neem contact op!

Wil je een offerte, boeken, samenwerken of heb je een vraag? Ik hoor graag van je! Neem contact op via het contactformulier of bel: 06-27020221.

contactformulier

1 + 15 =

Schrijf je in voor de beste wijntips van Jen en ontvang gratis: 
"De wijngids met uitleg over wijnproeven + 4 handige infographics"

Gefeliciteerd!

Je kan nu de gids downloaden

Pin It on Pinterest

Share This