jenproeftwijn.nl - Meer leren over wijn

Champagne: van traditie naar innovatie

door feb 1, 20200 Reacties

Nederlandse Dag van de Champagnewijnen

Op de dag van het klimaatprotest in Amsterdam vond bij toeval, maar heel toepasselijk, een conferentie plaats over ‘Champagne & Duurzame wijnbouw’. Dit was het thema van de door het Bureau Du Champagne Benelux jaarlijks georganiseerde Nederlandse Dag van de Champagnewijnen. De Champagne is van oudsher een gebied met veel tradities. Blijft dat zo of gaan ze in de champagne van traditie naar innovatie?

De Champagne is bezig met duurzaamheid. Er is zelfs een speciale afdeling voor opgericht. Pierre Naviaux, verantwoordelijk voor Milieu en Duurzame ontwikkeling van het Comité Champagne, gaf hier een presentatie over tijdens een bijeenkomst en champagnelunch in de Conscious Club in Amsterdam. Jennifer Jernberg* was erbij.

Klimaatverandering

In 30 jaar tijd is de gemiddelde temperatuur 1,1 graad gestegen. Dit lijkt niet veel maar is het wel. Tijd voor maatregelen. Het Comité Champagne richt zich op ‘sustainable development’ en heeft een plan van aanpak ontwikkeld op 3 gebieden:

  • Water
  • Biodiversiteit
  • Carbon Footprint (impact op het milieu door jouw persoonlijke CO2 uitstoot)

Champagne en duurzaamheid

Het plan van aanpak behelst een hele reeks maatregelen, om er enkele te noemen:

  • Sensoren in de wijngaarden. De wijnbouwers krijgen specifiek advies op welke data er bijvoorbeeld risico op meeldauw is en wanneer ze exact moeten sproeien. Dit reduceert de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen aanzienlijk.
  • Het gebruik van betere machines en elektrische tractors.
  • De verhitting die ontstaat door de alcoholische vergisting wordt gebruikt om de malolactische vergisting te starten, in plaats van de verwarming aan te zetten.
  • Er wordt zwaartekracht gebruikt in plaats van elektrische pompen.
  • De champagneflessen zijn lichter geworden en wegen nu 835 gram in plaats van 900 gram. Dat lijkt niet veel maar is het wel als het om miljoen flessen gaat.
  • Bij transport worden zeilboten ingezet.
  • Druiven afval wordt gerecycled en bijvoorbeeld verwerkt tot druivenpitolie of bioethanol.

Dit heeft geleid tot 8000 ton minder CO2 uitstoot en dat terwijl de productie van champagne toenam. Maar hoe zien ze in de Champagne nu hun toekomst? Zijn deze maatregelen voldoende of is er meer nodig? Lees hier verder over de toekomst van de Champagne.

neem contact op!

Wil je een offerte, boeken, samenwerken of heb je een vraag? Ik hoor graag van je! Neem contact op via het contactformulier of bel: 06-27020221.

contactformulier

5 + 15 =

Schrijf je in voor de beste wijntips van Jen en ontvang gratis: 
"De wijngids met uitleg over wijnproeven + 4 handige infographics"

Gefeliciteerd!

Je kan nu de gids downloaden

Pin It on Pinterest

Share This