jenproeftwijn.nl - Meer leren over wijn

WSET wijncursus Amsterdam – Proeftechniek, Theorie en Gezelligheid

door nov 10, 20200 Reacties

WSET 2 wijncursus in Amsterdam

WSET – Wine Spirit Educational Trust – is de grootste wijnopleider ter wereld, gevestigd in Londen. Het biedt vier niveaus aan: WSET-1 t/m 4.

In 8 lessen, samengevat in 4 dagdelen behaal je het WSET Internationaal Wijnbrevet, de meest gevolgde wijncursus ter wereld. Ook als je geen ervaring hebt met wijn, is level 2 uitstekend geschikt om mee te beginnen.

WSET wijncursus wijnproeven

WSET 2 Opzet

Wat gaan we doen tijdens de wijncursus?

  • We gaan 31 wijnen samen proeven.
  • We bespreken alle wijnstreken in de wereld en hebben het over: klimaat, regelgeving en wijnbouw.
  • We leren over de diverse manieren waarop wijn gemaakt wordt.
  • We behandelen 30 druivenrassen en hun karakter.

Het leuke aan WSET is de proefmethode. We gebruiken hiervoor: The Systematic Approach to Wine Tasting (SAT). Hiermee beoordelen we iedere wijn op: kleur, geur, intensiteit, smaak, zuurgraad, tannines, alcohol, body, afdronk en complexiteit.  

Zo leer jij wijn te beoordelen en te herkennen!

WSET2 wijncursus

De locatie en groepsgrootte van de wijncursus

Voor deze wijncursus werk ik samen met de VanBelleAcademy. Deze wijnschool is gevestigd in het hart van de Jordaan in een sfeervolle oude verbouwde fabriek. Dichtbij het openbaar vervoer en het Amsterdam CS.

Ik heb bewust gekozen voor een samenwerking met de VanBelleAcademy omdat hun werkwijze bij mij past. De kwaliteit van de wijnen die we proeven is uitstekend en ik hou van de kleinschaligheid. Wij werken altijd met kleine groepen, maar nu vanwege Covid zijn de groepen extra klein om afstand te kunnen bewaren. Dus dit is je kans op een wijncursus met extra veel aandacht!

Natuurlijk gaan we serieus aan de gang met proeftechniek en theorie, maar wijn is ook sfeer en genieten. Dus geen saai klaslokaal, maar een gezellige eettafel.

WSET 2 wijncursus wijn beoordelen

Praktische informatie

  • De cursus wordt gegeven op zaterdag 9, zondag 10, zaterdag 16 en zondag 17 januari 2021.
  • De lessen duren van 13:00 uur tot 17:30 uur.
  • De cursus kost €575,- inclusief alles: boeken, lessen, wijnen, officieel examen & diploma (als je slaagt).
  • Optioneel kan je kiezen voor een homemade lunch + koffie en thee. Dit kost maar €15 voor de gehele cursus, en geloof mij, dit wil je niet missen.

Heb je nog vragen? Of wil je, je meteen inschrijven?

Ja ik schrijf me in!

Laat je bericht achter, dan hoor je van mij. Ik hoop je te zien 9 januari! Voor de uitgebreide informatie wat we per les behandelen vindt je hieronder.

Jennifer

WSET 2 – Inhoud van de wijncursus

 

WSET Les 1

  • Introductie
  • Proeftechniek
  • Combineren van wijn en spijs

Voorbereiding en proeftechniek
Van de studenten wordt verwacht om het studiemateriaal behorende bij de WSET 2 cursus, vooraf aan de les te lezen. Tijdens de wijncursus wordt studenten geleerd om systematisch wijn te proeven en te beoordelen volgens de SAT methode (WSET’s Systematic Approach to Tasting). Studenten leren etiketten te lezen en te begrijpen. Aan het wijnetiket kan de student zien wat voor smaak en karakteristieken er te verwachten zijn van de wijn in de fles. Als er bijvoorbeeld ‘Gran Reserva’ op een etiket staat dan weet de student wat dit betekent voor de smaak van de wijn.

Elementen van wijn

Ook gaan we deze wijncursus dieper in op de elementen waaruit wijn bestaat en hoe deze beïnvloed worden. De student kan aan het eind van deze wijncursus verklaren waarom er bijvoorbeeld hoge zuren in een wijn zitten, of kan uitleggen waarom er smaken van vanille en toast in de wijn voorkomen.

WSET Les 2 Vinificatieproces van rode wijn

In deze les behandelen we de factoren die van invloed zijn op de productie van rode wijn en bespreken we de druivenrassen: Pinot Noir en Zinfandel/Primitivo.

Na afloop ben je in staat om de stijl en de kwaliteit te beschrijven van:

  • Wijnen die zijn gemaakt van bovengenoemde druivenrassen;
  • Wijnen die zijn gemaakt in belangrijke regio’s waar deze druivenrassen voorkomen zoals: de Bourgogne en Nappa Valley.

WSET Les 3 Vinificatieproces van witte wijn, zoete wijn en rosé

In deze les gaan we in op het vinificatieproces en behandelen we de factoren die van invloed zijn op het maken van witte wijn, zoete wijn en rosé.
Verder bespreken we de druivenrassen: Riesling, Chenin Blanc, Semillon en Furmint.

WSET Les 4 Bekende witte druivenrassen en wijngebieden

Deze les gaat over de druivenrassen:
Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio/Pinot Gris, Gewurztraminer, Viognier en Albariño. We gaan in op de kenmerken en smaak van deze druivenrassen. Verder behandelen we de regio’s, de omgevingsfactoren en de keuzes van de wijnmaker die de stijl en kwaliteit van de wijn bepalen. Ook gaan we in op de wetgeving en regulering omtrent het maken van wijn.

Na afloop ben je in staat om de stijl en de kwaliteit te beschrijven van:

  • Wijnen die zijn gemaakt van bovengenoemde druivenrassen;
  • Wijnen die zijn gemaakt in belangrijke regio’s waar deze druivenrassen voorkomen zoals: Frankrijk, Chili, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië en Californië.

WSET Les 5 Bekende rode druivenrassen en wijngebieden

Deze les gaat over de druivenrassen: Merlot, Cabernet Sauvignon en Syrah/Shiraz.
We gaan in op de kenmerken en smaak van deze druivenrassen. Verder behandelen we de regio’s, de omgevingsfactoren en de keuzes van de wijnmaker die de stijl en kwaliteit van de wijn bepalen. Ook gaan we in op de wetgeving en regulering omtrent het maken van wijn.

Na afloop ben je in staat om de stijl en de kwaliteit te beschrijven van:

  • Wijnen die zijn gemaakt van bovengenoemde druivenrassen;
  • Wijnen die zijn gemaakt in belangrijke regio’s waar deze druivenrassen voorkomen zoals: de Rhône Vallei, Washington State, Australië, en Bordeaux.

WSET Les 6 Bekende rode druivenrassen en wijngebieden

Deze les gaat over de druivenrassen:
Gamay, Grenache/Garnacha, Tempranillo, Carmenère, Malbec en Pinotage.

Na afloop ben je in staat om de stijl en de kwaliteit te beschrijvenvan:

  • Wijnen die zijn gemaakt van bovengenoemde druivenrassen;
  • Wijnen die zijn gemaakt in belangrijke regio’s waar deze druivenrassen voorkomen zoals: de Beaujolais, Rioja, Châteauneuf-du-Pape, Côtes du Rhône, Chili, Argentinië en Zuid Afrika.

WSET Les 7 Bekende Italiaanse druivenrassen- en gebieden

Deze les gaat over Italië en haar belangrijkste druivenrassen:
Cortese, Garganega, Verdicchio, Fiano, Nebbiolo, Barbera, Corvina, Sangiovese en Montepulciano.

Na afloop ben je in staat om de stijl en de kwaliteit te beschrijven van:

  • Wijnen die zijn gemaakt van bovengenoemde druivenrassen;
  • Wijnen die zijn gemaakt in de belangrijkste regio’s van Italië zoals: Barolo, Valpolicella, Barbera, Chianti, Fiano, en Verdicchio.

WSET Les 8 Mousserende- en versterkte wijnen

We gaan in op de diverse methodes die worden gebruikt om de bekendste mousserende en versterkte wijnen te produceren. Tevens behandelen we de bijbehorende stijl- en smaak van de verschillende mousserende wijnen en versterkte wijnen. Voorbeelden zijn: Champagne, Cava, Prosecco, Fino Sherry, Oloroso Sherry, Amontillado Sherry en Port.

 

Ja ik doe mee!

neem contact op!

Wil je een offerte, boeken, samenwerken of heb je een vraag? Ik hoor graag van je! Neem contact op via het contactformulier of bel: 06-27020221.

contactformulier

9 + 3 =

Schrijf je in voor de beste wijntips van Jen en ontvang gratis: 
"De wijngids met uitleg over wijnproeven + 4 handige infographics"

Gefeliciteerd!

Je kan nu de gids downloaden

Pin It on Pinterest

Share This