jenproeftwijn.nl - Meer leren over wijn

Wine made in Amsterdam – Chateau Amsterdam

door mrt 30, 20180 Reacties

Wine made in Amsterdam – Chateau Amsterdam

door mrt 30, 2018wijnblog0 Reacties

Wijn maken in Amsterdam

In mijn email vind ik een uitnodiging om wijn te komen proeven bij Chateau Amsterdam. Een winery in Amsterdam waar ze wijn maken.

Niet echt de meest voor de hand liggende plek Amsterdam. Ik ben benieuwd en wil wel eens weten wat ze daar doen.

Naast de foodmarket van de Jumbo zijn een aantal bedrijfjes gevestigd. Na enig zoeken vind ik de winery van Amsterdam. Ik word hartelijk ontvangen door Tom Veugen. Hij leidt me rond. De winery bestaat uit rijen roestvrijstalen vaten, een klimaatkamer met houten vaten en een ontsteelmachine.

Een indruk van de winery:https://youtu.be/LuQ71wHDLcc

Wat is de herkomst van de druiven?

In de vaten zit chardonnay, tempranillo, syrah en cabernet sauvignon. De druiven komen gelukkig niet uit Nederland; deze druiven zouden het hier veel te koud hebben. De druiven komen uit Frankrijk, Spanje en Italië. Een hele onderneming om de hand te leggen op deze druiven omdat de wijnboeren er niet happig op waren om een deel van hun druivenoogst te verkopen.

Hoe maak je wijn?

Jos is de baas van het wijnmaken. Met zijn snor en gedistingeerde grijze haren ziet hij er wel een beetje uit als een Franse Chateau eigenaar. Hij heeft zijn opleiding gevolgd in de bergen van Italië in de buurt van Alto Adige. Italianen nemen het wijnmaken heel serieus en ze adviseren Jos nog steeds. Houten vaten om de wijn op te laten rijpen zijn ontzettend duur. Maar zeiden ze in Italië: “ Ga je wijn maken doe het dan goed!” Jos heeft daarom de beste vaten van €1000,- de stuk gekocht.

Na het inrichten van de winery volgden de vrachtwagens met druiven. Een team van enthousiaste vrijwilligers en vrienden hebben de druiven in ontvangst genomen, deze vervolgens ontsteelt en geperst met een heleboel druivensap als gevolg. Dan volgt het echte werk. Wijn maken betekent heel veel keuzes maken. Wel leuk, het is aan jou als wijnmaker wat je creëert.

Hoe rijpt wijn?

Aan de most (het druivensap) wordt gist toegevoegd en dan begint de fermentatie. De gisten eten de suikers op en zetten deze om in alcohol. Dan heb je de basiswijn. Deze moet geklaard (de vaste deeltjes eruit) zodat je een mooie heldere wijn krijgt en dan moet de wijn rijpen. De wijnmaker beslist. Frisse wijnen op roestvrij staal of complexe wijnen die rijpen op hout?

Dit is dus een wijnmakerij helemaal aan het begin. Een spannend proces. Je kent de druiven nog niet en moet dus heel veel experimenteren met soms een teleurstelling en soms iets verrassends goeds. Neem de chardonnay. Een deel ligt 2 maanden op eikenhouten vaten, een ander deel ligt 4 maanden op eikenhouten vaten, weer een ander deel ligt op RVS. En dan begint het proces van proeven, wat gebeurt er met de wijn?

Proeven, proeven en nog eens proeven

Om een zo’n objectief beeld mogelijk te krijgen nodigen ze veel professionele proevers uit. Aan de hand van hun opmerkingen en hun eigen bevindingen volgen ze de wijn en bepalen ze of er iets moet veranderen. Langer op hout, of juist verder op RVS, of mengen.

Maar hoe kom je daar nou bij een winery in Amsterdam?

Omdat ze het belangrijk vinden om met mensen samen iets te maken. Om het leuk te hebben met elkaar en om een eerlijk goed product te maken. Van druif tot wijn met je eigen hoofd en handen.

Ik heb de wijnen geproefd. Sommige waren nog niet klaar en erg simpel. Een aantal hebben zeker potentieel. Maar alle wijnen zijn met liefde gemaakt, gewoon puur voor het merendeel biologisch. Ik vind het leuk en als ik straks op een terras zit neem ik zeker een Wine made in Amsterdam.

Schrijf je in voor de beste wijntips van Jen en ontvang gratis: 
"De wijngids met uitleg over wijnproeven + 4 handige infographics"

Gefeliciteerd!

Je kan nu de gids downloaden

neem contact op!

Wil je een offerte, boeken, samenwerken of heb je een vraag? Ik hoor graag van je! Neem contact op via het contactformulier of bel: 06-27020221.

contactformulier

14 + 14 =

Schrijf je in voor de beste wijntips van Jen en ontvang gratis: 
"De wijngids met uitleg over wijnproeven + 4 handige infographics"

Gefeliciteerd!

Je kan nu de gids downloaden

Pin It on Pinterest

Share This