Uit de Italiaanse keuken #1 Verse ravioli met tuinbonen en spek

door | apr 13, 2018 | Recepten met witte wijn, Voorpagina | 0 Reacties

Wat eten we vandaag?

Het is weer de tijd van het jaar om je eigen boontjes te doppen. Daarom een heerlijk tuinbonen recept met verse ravioli en spek uit de Italiaanse keuken. Dubbel gedopt dus dubbel zo lekker!

Bij de AH op IJburg hadden ze nog geen tuinbonen, maar de groenteboer van AH vertelde me dat ze er bovenop zaten. Nog heel even wachten. Gelukkig woont mijn moeder tussen de tuinderijen en heeft ze een portie voor mij meegenomen.

Dit is een recept die ik heb geleerd tijdens de kookworkshop van mijn wijnreis in Umbrië.
Bij dit recept gaat het om eenvoud. Niet te veel ingrediënten want het spek geeft al heel veel smaak.

Ik gebruik Pancetta maar eigenlijk hoort het met Guanciale. Dat is wangspek van het varken. Het vlees wordt ingewreven met zout en peper en dan 3 maanden te drogen gehangen. Een paar stukjes vlees is al voldoende! Maar niet makkelijk te krijgen in Nederland.

 Waarom deze wijn erbij?

Hier past natuurlijk een Italiaanse witte wijn bij! De wijn die ik erbij gedronken heb is uit de streek zelf en heet de Orzalume van Castello di Corbara. Een blend van Grechetto en Sauvignon Blanc. Het is natuurlijk een licht gerecht met de tuinboontjes en daar past een lichte wijn bij. Het gerecht heeft wel bite en smaakt zout door het spek en de kaas. Deze wijn heeft behoorlijk wat frisse zuren en creëert een mooie balans met het zout in het gerecht.

Ook lekker: Een Orvieto Classico

Wat heb je nodig voor 6 personen? (voorgerecht):

Als je het als hoofdgerecht wil eten verdubbel dan de hoeveelheid.

ravioli

  • 300 gram semola di grano duro (AH) of anders bloem
  • 3 eieren
  • 100 ml kookroom of slagroom
  • 100 gram Grana Padano

Tuinbonen

  • 160 gram Pancetta of ander spek
  • 3 kilo verse tuinbonen
  • klontje roomboter
  • handje verse tijm en tijmbloemen

kookgerij

  • pastamachine of deegroller
  • spuitzak

De bereiding

ravioli

300 gram bloem met 3 eieren kneden. Uitrollen met pastamachine tot op 1 of 2 na dunste stand. Het mag ook met de deegroller maar dat zou ik alleen aanraden als je hier heel goed in bent. Voor de vulling  100 ml room verwarmen en vermengen met 100 gram geraspte Grana Padano. Dit doe je over in een spuitzak.

Laat je niet afschrikken om zelf verse ravioli te maken. Het is echt niet moeilijk. Hier een link naar een instructiefilmpje van Allerhande.

De ravioli kook in je ongeveer 5 minuten gaar.

De ravioli garneren met: Dubbelgedopte rauwe tuinbonen. Deze opwarmen in roomboter met wat kooknat van de ravioli Reepjes (½ x x 3 cm) Pancetta. Deze uitbakken in een droge koekenpan, de reepjes uit laten lekken op keukenpapier. Wat fijngehakte verse tijm op de ravioli, met eventueel wat tijm bloemen als je deze hebt.

Aan tafel!

Ook eens echt Italiaans koken? 17 mei organiseer ik een vierdaagse wijnreis naar Toscane met authentieke Toscaanse kookworkshops. Meer weten?

Laat jouw wijnkennis schitteren! Download de gratis Gids  "Wijn Leren Proeven" en ontdek alles over wijnproeven uitgelegd en samengevat in 4 prachtige infographics!

Gefeliciteerd!

Je kan nu de gids downloaden