jenproeftwijn.nl - Meer leren over wijn

Ribera del Duero wat voor wijnen komen daar vandaan?

door apr 21, 2022

Ribera del Duero wijnen zijn in opmars

Ribera del Duero een wijngebied in het noorden van Spanje. Er heerst een droog continentaal klimaat met extremen. Het is er loeiheet in de zomer met een droge gebarsten aarde. Het weinige water komt van de rivier de Duero. De winters duren lang en zijn ongenadig koud. In Ribera del Duero zeggen ze wel eens: “Het is hier 3 maanden winter en 9 maanden hel”. In de winter kan het 20 graden onder nul zijn,  in de zomer kan de temperatuur overdag boven de 40 graden komen en in de nacht zakken naar 10 graden. Dat verschil van 30 graden is gunstig voor de druiven, want die kunnen wel wat afkoeling gebruiken in de zomer. Ze krijgen zo de mogelijkheid om evenwichtig te rijpen en mooie aroma’s te ontwikkelen. 

Wat voor wijnen komen uit Ribera del Duero? 

Vooral de rode wijnen van de tempranillo druif genieten veel bekendheid en hebben een goede reputatie. Veel van de wijnen zijn op hout gerijpt en smaken geconcentreerd met aroma’s van zwart fruit. Op houten vaten gerijpte Ribera del Duero wijnen doen het altijd goed bij krachtige gerechten.

De wijnmakers van Ribera del Duero

De wijnmakers van Ribera del Duero hebben een sterke wil om kwaliteitswijnen te maken. Liever lage opbrengsten en geconcentreerde wijnen dan veel en waterig. Oude wijnstokken worden gekoesterd en samen met het extreme klimaat levert dit wijnen op, die zich tot de top mogen rekenen.

In juli viert de D.O. Ribera del Duero haar 40-jarig bestaan, reden voor een feestje. Op de 19e etage van restaurant Cielo op de Zuidas, vond een door Pitch PR georganiseerde perslunch plaats.

De lunch werd verzorgd door Peter Scholte. Hij is de nieuwe executive chef van restaurant Innside by Melia. Zes fantastische hapjes zowel oogstrelend voor de tong als het oog: de gerookte paprika met zwarte knoflook, pata negra met komijn, rosbief carpaccio, langzaam gegaarde kalfswang en groene asperges met verse morilles. Als afsluiter een Spaanse klassieker: Torrija ofwel een wentelteefje wat ze in Spanje graag als ontbijt eten. 

Tot slot kreeg iedere gast een fles Crianza mee naar huis met heel leuk, een gepersonaliseerd etiket met daarop een getekend portret van zichzelf (Door Frank Stoks) . Die wijnfles wordt natuurlijk bewaard!

De wijnen bij de lunch

De wijnen die bij de lunch geschonken werden waren van een uitzonderlijke kwaliteit. Een mooie representatie van alle goeds wat de streek te bieden heeft:

  • Pinna Fidelis, Rosado 2019 – een houtgelagerde rosé van de tempranillo druif
  • Arzuaga Navarro, Crianza 2018 – tempranillo en een beetje cabernet sauvignon op hout gerijpt
  • Lagar de Proventus Tresmano, Cosecha 2018 – tempranillo van 50 jaar oude wijnstokken 
  • Pradorey Elite, Cosecha 2018 – tempranillo van 830 meter boven zeeniveau 
  • Aalto PS, Cosecha 2018 – tempranillo van 60 tot 100 jaar oude wijnstokken
  • Carramimbre Reserva 2015 – tempranillo met een vleugje cabernet sauvignon, 2 jaar gerijpt op nieuwe eiken vaten.
  • Viñedos del Linaje Garsea Reserva 2011 – tinto del pais 20% en 80% tempranillo
  • Gran Callejo Gran Reserva 2016 – tempranillo die 24 mnd in Fransen eiken vaten rijpt en vervolgens nog eens 5 jaar op de fles.
  • Alenza Gran Reserva 2009 – tempranillo met 36 mnd houtrijping op Amerikaans eiken en 36 mnd rust in de fles.

‘Tinta del Pais is de oude naam van Tempranillo. Deze groeit vaak als bushvine en geeft veel structuur en kwaliteit aan de wijn. De opbrengst per wijnstok is 3 kilo. De Tempranillo groeit vaak geleid. In smaak en geur zijn er geen verschillen. Niet iedere wijnmaker heeft Tinta del Pais omdat het een oude kloon is van Tempranillo.

Wat betekent: Cosecha, Crianza, Reserva en Gran Reserva?

Dit zijn termen die je vaak vindt op de etiketten van de Spaanse wijnflessen. De termen hebben te maken met de rijping van de wijn.

Cosecha

Cosecha staat voor wijnoogst of wijnjaar. De wijn heeft niet of enige tijd op hout gerijpt. Voor de liefhebbers van soepel fruit met aardbei en kers.

Crianza

Totale rijping van de wijn is 24 maanden waarvan minimaal 12 maanden op houten vaten. Behalve fruit krijgt deze wijn wat meer spice.

Reserva

Totale rijping van de wijn is 36 maanden waarvan minimaal 12 maanden op houten vaten en 6 maanden op de fles. Vanille en Chocolade.

Gran Reserva

Totale rijping van de wijn is maar liefst 60 maanden waarvan minimaal 24 maanden op houten vaten en 24 maanden op de fles. Heel erg aanwezig maar dan op een prettige manier.

neem contact op!

Wil je een offerte, boeken, samenwerken of heb je een vraag? Ik hoor graag van je! Neem contact op via het contactformulier of bel: 06-27020221.

contactformulier

14 + 7 =

Schrijf je in voor de beste wijntips van Jen en ontvang gratis: 
"De wijngids met uitleg over wijnproeven + 4 handige infographics"

Gefeliciteerd!

Je kan nu de gids downloaden

Pin It on Pinterest

Share This