jenproeftwijn.nl - Meer leren over wijn

Hoe herken je een wijn uit de Languedoc?

door okt 21, 20170 Reacties

Hoe herken je een wijn uit de Languedoc?

door okt 21, 2017wijnblog0 Reacties

Garrigue

Garrigue daaraan herken je een wijn uit de Languedoc.

Garrigue wat is dat dan?

Garrigue is een verzamelnaam voor de kruiden die veel voorkomen in het Zuiden van Frankrijk, dus ook in de Languedoc. Als je tijdens je vakantie op een zonnige dag een wandeling maakt door de velden dan ruik je het. Een heerlijke mix van tijm, rozemarijn, brem, laurier en lavendel. En als je aan de wijn uit de Languedoc ruikt dan ruik je die kruiden ook. Als je dus ’s avonds een stukje vlees gaat bakken of je maakt een pasta voor bij de wijn, gooi er dan wat van die kruiden in!

Maar hoe komt die lucht van die kruiden dan in de wijn?

Daar is men het niet over eens. Er zijn drie theorieën:

De eerste is dat de etherische oliën van de kruiden met de wind meegevoerd worden. De wind blaast de oliën op de druiven. Als deze druiven dan met schil en al vergist worden komt dit in de wijn terecht.

Een andere theorie is dat de oliën in de grond terecht komen. De planten doen dit expres om andere planten op afstand te houden. De wijnrank neemt voedingsstoffen op uit de bodem en zo komt het in de druiven en weer in de wijn terecht.

De laatste en derde theorie is dat de druif zelf deze aroma’s aanmaakt. Met name in warme jaren zit er volgens de wijnboeren meer garrigue in de wijn.

Welke druiven groeien er in de Languedoc?

De Languedoc heeft een zonnig mediterraan klimaat. Er zijn heel veel druivenrassen. Dat kan geen mens onthouden. De bekendste voor rode wijn zijn: grenache, syrah, carignan, cinsault en mourvèdre. En de stijl van wijn maken is lekker fruitig. Dus behalve garrigue ruik je vaak ook een fruitmandje. Omdat het zo warm is gaat de rijping van de wijn wat sneller dan in koelere gebieden. Dus snel op dronk. De Languedoc is lang niet zo beroemd als bijvoorbeeld de Bordeaux. Dat zie je ook terug in de prijs. Als je een tientje uitgeeft dan kan je al snel een hele leuke kwalitatieve wijn kopen uit de Languedoc.

 

 

Schrijf je in voor de beste wijntips van Jen en ontvang gratis: 
"De wijngids met uitleg over wijnproeven + 4 handige infographics"

Gefeliciteerd!

Je kan nu de gids downloaden

neem contact op!

Wil je een offerte, boeken, samenwerken of heb je een vraag? Ik hoor graag van je! Neem contact op via het contactformulier of bel: 06-27020221.

contactformulier

9 + 9 =

Schrijf je in voor de beste wijntips van Jen en ontvang gratis: 
"De wijngids met uitleg over wijnproeven + 4 handige infographics"

Gefeliciteerd!

Je kan nu de gids downloaden

Pin It on Pinterest

Share This