Nieuwe oogst Apostelhoeve: jaargang 2019 op de proeftafel
“Ontmoet de nieuwe oogst van de Apostelhoeve.” Dat stond in de uitnodiging die Jennifer Jernberg ontving van Bovino. Bovino is een wijnwinkel met een groot assortiment Nederlandse wijnen, waarin de Apostelhoeve natuurlijk niet ontbreekt. Zelf is Jennifer een groot liefhebber van Nederlandse wijn, daarom geeft zij met haar bedrijf wijnproeverijen met alleen Nederlandse wijn en op haar Wereldwijnreis proeverij schenkt zij altijd tenminste 1 Nederlandse wijn, de Cuvée XII van de Apostelhoeve.
Graag zakt zij dus af naar het zuiden om de nieuwe jaargang 2019 van De Apostelhoeve te proeven.
Oudste en bekendste wijnhuis van Nederland
Samen met een collega vertrek ik vroeg in de ochtend naar Maastricht waar we ontvangen door Christel van Bovino en de twee zonen van de eigenaar (Mathieu Hulst) van de Apostelhoeve, Robin en Gilbert. De Apostelhoeve is het oudste en bekendste wijnhuis van Nederland. Een echt familiebedrijf, want ze runnen het in principe met z’n vieren: opa, vader en de twee jongens. Dat betekent vroeg op en hard werken. Ik denk niet dat ze dat een probleem vinden want de passie voor hun werk spat van hen af.
Het mysterie van de natuurlijke bubbel in wijn
Op alle vragen die Robin en Gilbert op zich afgevuurd krijgen, hebben ze een antwoord. Zo weet ik eindelijk hoe het zit met het verband tussen mergelgrond en wijnen die van nature een klein bubbeltje hebben. Ik had al eerder gelezen dat wijnen van mergelgronden petillant kunnen zijn en de wijngaarden van de Apostelhoeve bevatten veel mergel. Maar hoe werkt dit dan? Volgens een wijnboer aan wie ik dit een keer had gevraagd en die zelf zijn wijnstokken op klei had staan, was dit grote onzin. De broers weten gelukkig wel precies hoe de vork in de steel zit. De bodem van mergel heeft namelijk veel koolzuurmoleculen die in de wijnstok gaan zitten. Na de vergisting komt er een klein fijn bubbeltje in de wijn tevoorschijn. En zo ontstaat er een wijn met een lichte natuurlijke mousse.
Bladmanagement
We beginnen met een rondleiding over het domein en in de wijnkelder. Het is een warme dag en we krijgen uitleg over het bladmanagement in de wijngaard. Juist nu met de warmte is het belangrijk om niet te veel bladeren weg te knippen. De besjes (druiven in wording) kunnen zo langzaam wennen aan de hoge temperatuur. Pinot Gris druiven zijn gebaat bij voldoende luchtcirculatie; omdat deze druiven een wat compactere tros vormen kunnen hier in vochtig weer schimmelziektes ontstaan zoals de ongewenste meeldauw of de ‘edele rotting’, Botrytis.
Lees hier verder.