Op uitnodiging van de Spanish Wine Interbranche Organisation (OIVE) en Viniportugal ga ik op een vierdaagse wijntrip naar Madrid om kennis te maken met de Spaanse wijnen en gastronomie. Spanje en Portugal werken samen in deze EU campagne met als slogan: #aSharedPASSION.
Ik reis met een gezelschap van 2 Nederlandse en 2 Ierse wijnjournalisten/influencers.
Ik ben benieuwd, natuurlijk ken ik de wijnen van Rioja en Ribera del Duero maar de DOP Madrid is bij mij niet bekend. In dit blog beschrijf ik de drie leukste restaurants waar ik heb gegeten. Natuurlijk heb ik ook veel wijn bodegas bezocht. Hierover volgt later meer.
Wijngebied Madrid Spanje is een prachtig land en een heerlijke bestemming voor vakantie. Spanje is ook een van ‘s werelds grootste wijnproducerende landen met een lange traditie van wijnmaken en gastronomie. Wijnmaken is iets wat van generatie op generatie wordt overgedragen. Madrid ligt in het midden van het land en is een verlengstuk van het bekende wijngebied Castilla- La Mancha. Er heerst een continentaal klimaat, dus korte hete zomers en koude winters. Door het grote verschil in dag- en nachttemperatuur krijgen de druiven voldoende tijd om mooie aroma’s te ontwikkelen en voldoende zuren op te bouwen.
Uitgaansleven Madrid
Madrid zelf is een levendige stad met een druk uitgaansleven. Ik arriveer op maandag en het valt me op dat de stad in de avond is afgeladen met mensen die gaan borrelen of eten. De dagen erna wordt het alleen maar drukker. De Madrilenen werken de hele dag en gaan na het werk standaard genieten van de gastronomie van de stad. Niet zo gek, want in de barretjes die ik bezoek is alles heel betaalbaar. Voor €3 drink je een prima glas Monastrell.
De beste wijnrestaurants van Madrid avond 1
Triciclo restaurant
Het gastronomische avontuur in Madrid is begonnen en hoe! We dineren vanavond in restaurant Triciclo, de driewieler. Het restaurant ligt in de wijk van de letteren. Overal vind je citaten van bekende schrijvers uit de Gouden Eeuw.
Javier Goya en Javier Mayor zijn 2 vrienden die hier in 2013 hun restaurant begonnen zijn. De pure keuken en seizoensproducten staan hier centraal.
We worden verwend met het tasting menu. Kleine hapjes bomvol smaak. Zoals bloody mary tomaatjes, sashimi en vis met snijbiet, kikkererwten met zeewier, speenvarken. We proeven goddelijke wijn van de godello en vulkanische wijn van Tenerife. Het meest verrast ben ik door de Manzanilla. Deze kan de smaakexplosie aan van de ansjovis met gegrilde paprika. En ‘cleans the palate’.
We sluiten af met een bijzondere ijswijn van appels met een chocolade cakeje.
De beste wijnrestaurants van Madrid avond 2
Vinoteca garcia de la navarra
Het diner is vanavond in vinoteca Garcia de la Navarra. Twee broers Pedro en Luis, de één chef en de ander sommelier, zijn dit restaurant in 2011 begonnen. Ze hebben maar liefst 1.900 wijnen op de kaart. Hun slogan is dan ook: ‘The right wine for the right moment’.
We beginnen de avond met Pata Negra ham van Huelva die 5 jaar heeft gerijpt en drinken er een fino sherry bij gemaakt door de beroemde wijnmaker Peter Sisseck.
Pata Negra ham Net als bij wijn kennen karakteristieke streekproducten zoals: ham, kaas, olie en azijn ook een wettelijke bescherming. De DO Jabugo Jamón Ibérico uit de provincie Huelva wordt beschouwd als de beste Spaanse ham. De Jamon Iberico ham is een Spaanse ham gemaakt van het Iberico varken (pata negra). Alleen de hammen van raszuivere varkens, die vrij mogen rondscharrelen en alleen eikels en wilde grassen eten, komen in aanmerking voor de classificatie Pata Negra ham. De Spaanse overheid ziet erop toe dat de gestelde kwaliteitseisen strikt worden nageleefd.
Na de ham volgen boontjes, met wasabi, scallop en zoete aardappel met een albarino van 150 jaar oude stokken. De topper van de avond vind ik de distel met amandelen, witte wijn, sjalotjes en onder de distel wat foie gras. We drinken er een glas witte houtgerijpte rioja bij. Dan wordt 1 van ons heel enthousiast. We krijgen namelijk een wijn van Raúl Perez bij de heek met saffraan. Behalve Inma weet niemand wie Raúl Perez is. De wijn is van garnacha die groeit op 1000 meter en valt onder de DO Sierra de Gredos. Een heerlijke wijn maar wel wat overheersend bij de heek.
We eindigen met runderwang en een wijn van Javier Ausos. Hij was 25 jaar de wijnmaker van Vega Sicilia en heeft een eigen wijngaard gekocht in Ribera del Duero. Een tinto fino 22 maanden gerijpt op houten vaten. Welk hout dat is geheim! restaurant garciadelanavarra
Raúl Perez Raúl Perez is Spanjes meest bekende oenoloog, bezeten door autochtone druivenrassen. Hij maakt wijnen die typisch zijn voor de streek en het terroir. Geen internationale druivenrassen maar inheemse druivenrassen die authenticiteit uitstralen. Zijn wijnen zijn bijna niet te vinden! Iedereen praat erover, maar weinig mensen hebben ze geproefd.
De beste wijnrestaurants van Madrid avond 3
Diner bij Amano
In een gezellige wijk vol met kleine winkeltjes, barretjes en prachtige kronkelstraatjes ligt restaurant Amano. Zij zijn gespecialiseerd in tapas. Als je veel wilt proeven en je houdt van delen dan zit je hier goed. We starten met manchego kaas, daarna delen we een Russische salade met gegrilde gamba’s en een tomatensalade met tonijn. Dan volgt een voortreffelijke chateaubriand. We sluiten af met een romige cheesecake. We drinken er een Godello wijn bij en bij het vlees een Tinto Fino uit Ribera del Duero.
Madrid is op gastronomisch gebied echt de moeite waard om te bezoeken. In de bodega’s rondom Madrid krijg je vaak de huisgemaakte stevige keuken voorgezet zoals: empanadas, tortilla’s en aardappelen met vlees. In de stad Madrid vind je echt verfijnde gerechten van hoog niveau. Voor ieder wat wils want aan restaurants geen gebrek.
Tot slot nog wat achtergrond informatie over de wijnen van Madrid en wat je op het etiket kunt vinden.
Wat is een wettelijke bescherming?
Het idee is dat je terroir (ligging wijngaard, klimaat, bodem en wijnmaker) proeft in de wijn. Daarom zijn er wijnen met en zonder een herkomstbenaming. Wijnen zonder herkomstbenaming kunnen overal vandaan komen en voor deze wijnen gelden geen regels. Dit noemen we ook wel tafelwijn of landwijn. De wijnen met een herkomstbenaming krijgen een label met daarop IGP of DOC.
Indicación Geográfica Protegida (IGP) en Denominación de Origen Calificada (DOC)
Wijnen met een IGP of DOC label komen uit een specifiek afgebakend herkomstgebied en voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Druivenrassen, maximale opbrengsten per hectare en houtgebruik zijn allemaal voorgeschreven. Voldoet een wijnmaker aan alle eisen dan wordt IGP of DOC plus het herkomstgebied op het etiket vermeld. De strengste eisen gelden voor een DOC. Het idee hierachter is: ‘Hoe strenger de eisen hoe hoger de kwaliteit van de wijn’
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.