jenproeftwijn.nl - Meer leren over wijn

Alcoholvrije drankjes – 5 stuks die de moeite waard zijn!

door apr 1, 20210 Reacties

#WHATTODRINKWHENYOURENOTDRINKING

Afgelopen week kreeg ik maar liefst 2 verzoeken voor een alcoholvrije wijnproeverij. Nu zijn deze Covid tijden niet erg gunstig voor de wijnproeverij business, dus ik heb er even over nagedacht. Niet lang, want ik herinnerde mij Pro-Wein waar ik samen met een collega een hele rij alcoholvrije drankjes heb geproefd. Het deed denken aan frisdrank waar de prik uit was. Wijn kon je het niet noemen. Ik heb dan ook bedankt voor de alcoholvrije wijnproeverijen. Met als reden dat ik er te weinig van weet en niet die wijnen heb gevonden waar mijn hart sneller van gaat kloppen.

Masterclass en proeverij alcoholvrije dranken

De uitnodiging voor een digitale masterclass en proeverij van alcoholvrij drankjes van Gall & Gall kwam dan ook als geroepen. De proeverij van de alcoholvrije drankjes was onder leiding van Elise Moeskops, huis sommelier alcoholvrij van Gall & Gall. Zij nam ons mee in de nieuwste trends en smaken op dit gebied. De alcoholvrije drankjes die ik tijdens deze proeverij heb gedronken zijn gemaakt zonder alcohol. Ze hoeven dus niet bewerkt te worden en de optimale smaak blijft behouden

Hoe maak je alcoholvrije wijn?

alcoholvrije drankjes

Om alcoholvrije wijn te maken wordt de wijn gedealcoholiseerd. De alcohol wordt er dus uitgehaald. Dit kan via verschillende methodes:

  • omgekeerde osmose. Met een dun filter wordt de alcohol uit de wijn gehaald.
  • Vacuüm distillatie. De wijn wordt vacuüm gezogen en door de lage druk verdampt de alcohol uit de wijn.
  • verhitting, de alcohol verdampt en de condens wordt opgevangen.

Er wordt dus iets gedaan met het product om de alcohol te verwijderen. Dit gaat nog altijd ten koste van de smaak. Aroma’s en bepaalde elementen uit de wijn verdwijnen.

De niet alcoholische beweging komt eraan!

Waar we voorheen alleen bekend waren met alcoholvrije biertjes en her en der wat alcoholvrije wijnen, is er een nieuwe trend gaande. Er zijn steeds meer mensen op zoek naar een lekker alcoholvrij alternatief. Er komen steeds meer interessante dranken op markt. Dranken die met veel aandacht zijn gebrouwen op basis van fruit, kruiden en specerijen. Om puur te drinken of gemixt.  Maar wat is er nu allemaal te krijgen en hoe drink je het?

Alcoholvrije drankjes – klaar om te mixen

Met het uitpakken van de alcoholvrije drankenbox kreeg ik er al zin in! Flessen met mooie etiketten, verse kruiden en fruit, een shotglaasje en premium frisdrankjes. Alleen geen wijn.
Op het afgesproken tijdstip zat ik klaar achter de computer. De lege glazen in alle vormen en formaten op tafel, een bak ijsblokjes, snijplankje en natuurlijk alle drankjes. Klaar om te mixen!

We beginnen met de Laøri uit Berlijn.
De fles ziet eruit als een gin fles en hier kan je het ook mee vergelijken al mag het geen gin heten. In gin zit namelijk minimaal 40% alcohol en in de Laøri zit uiteraard geen alcohol.
De Laøri is gemaakt van natuurlijke ingrediënten zoals: jeneverbes, kardemom en rozemarijn.

De oprichter Stella Oriana Strűfung is begonnen met het ontwikkelen van Laøri in haar eigen keuken met behulp van youtube video’s over destilleren. Later kreeg zij hulp van de voedingswetenschapper Christian Zimmerman. De drank wordt gemaakt op de Franse manier van parfum distillatie. Ieder kruid en iedere specerij wordt afzonderlijk gedestilleerd en uiteindelijk gemengd via een geheim proces.

Neem een longdrinkglas met 1,5 maatje (1 maatje = 35 cl) Laøri, 8 ijsblokjes, Indian tonic zoveel als je wilt en een takje rozemarijn om mee te roeren.

De Laøri reageert met de frisdrank en krijgt een mooie witte melk kleur. Het is heel uitgesproken en ruikt en smaakt naar citrus en specerijen. Lekker aromatisch en fris als aperitief om de avond mee te beginnen.

Laøri 50cl – €27,99

Tip: 80% van je drankje bestaat uit de mixer dus kies voor een hoge kwaliteit!

Behalve wijnsommeliers, bestaan er ook theesommeliers. Zoals Jacob Kocemba uit Denemarken. Als je een alcoholvrij drankje zoekt met complexiteit en diepgang, dan zit je hiermee goed.

De sparkling tea is samengesteld uit maar liefst 13 verschillende theesoorten. Iedere thee heeft zijn eigen rol: zachtheid, body, opwekkende specerijen en rokerigheid. Deze thee geurt naar een parfum van jasmijn en kweepeer.

Perfect te combineren met gerookte smaken zoals zalm.

Leuk in een flûte of een wit wijnglas en slechts 20 Kcal per 100 ml.


BLÅ SPARKLING TEA 75CL – €22,95

De sappen van Alain Milliat

De sappen spreken tot de verbeelding: Bourgogne blackcurrent nectar, lycheesap, raisin rouge Gamay etc. Alain Milliat is verzot op sap en doet er alles aan om zijn fruit optimaal te rijpen met zoveel mogelijk smaak, zonder dat de suikers de overhand nemen. Voorheen verkocht hij zijn sappen aan de industrie waar er bijvoorbeeld jam van gemaakt werd. Zonde vond hij. Om zijn prachtige fruit eer aan te doen is hij daarom maar zelf begonnen met het produceren van sappen. Wat het leuke is aan deze sappen is dat je ze kan vergelijken met een bepaalde wijn en ze zo goed kan combineren met gerechten.

alcoholvrije drankjes

ALAIN MILLIAT RABARBERSAP 33CL – €4,99
We beginnen met de rabarsap, deze is zo droog als een sauvignon blanc. Lekkere frisse zuren, een tikje aards en zelfs een beetje zilt. Dit zou heel goed passen bij een wit visje even door de bloem gehaald, een gefrituurde garnaal met een jasje of een california roll.


ALAIN MILLIAT LYCHEESAP 33CL – €4,99
De lycheesap is zo geurig als een gewũrztraminer met een romige structuur. Door het tikje zoet blust de sap de pittige pepers in de gerechten uit de Oosterse keuken.


ALAIN MILLIAT NOIR BOURGOGNE BLACKCURRANT NECTAR 33CL – €4,99
De nectar heeft structuur en lijkt qua wijn wel op een barbera. Zoet doch hartig en goed te combineren met wat stevigere hoofdgerechten.

Van de sappen gaan we naar een destillaat, de Malt van Lyre’s. Lyre’s biedt een heel assortiment van alcoholvrije drankjes.  Het doel is om een cocktailmenu te bieden, waarop alle gebruikelijke dranken ook in een alcoholvrije variant verkrijgbaar zijn. Makkelijk was dit niet, van alleen al de “cane spirits” zijn er wel 80 versies gemaakt voordat ze de juiste gevonden hadden. 

Deze makers hebben al vele medailles gewonnen voor hun reeks alcoholvrije dranken. Wij proeven de American Malt. Met het op etiket een beer, verkleed als cowboy. 

alcoholvrije drankjes

“Out here we have a say’n, ‘Some days you eat the bear, some days the bear eats you.’ But not me, I’m a vegan.”


Dit is een drankje die je niet puur moet drinken maar lekker moet mixen. Neem een whiskeyglas vul deze met ijsblokjes, 1 shotje lyre’s american malt, gingerale of cola en een schijfje limoen. Mijn favoriet!


LYRE’S AMERICAN MALT 70CL – €24,99L

Tot slot de Good Rootz Premium Mixer. Hier wordt je wakker van! Als shotje of met flinke scheut spa rood erbij. Nog wat ijsblokjes, een schijfje sinaasappel en een takje tijm erin en je hebt er weer een prachtig non alcoholic drankje erbij.


Conclusie
Ik ben enthousiast. Ik ben een enorme wijnliefhebber maar als ik een dag geen alcohol drink kom ik nooit verder dan thee of water. Wat ik leuk vind aan deze dranken is dat ze niet iets anders proberen te zijn. Geen slechte imitatie maar authentiek. Door de uitleg en de recepten heb ik een goed idee over de mogelijkheden. Nu ik weet hoe het moet, ga ik het zeker zelf vaker maken!

Gall & Gall alcoholvrij 

Afgelopen januari heeft Gall & Gall 25 nieuwe alcoholvrije drankjes geïntroduceerd, een aantal daarvan hebben we in de Masterclass geproefd. Gall & Gall heeft nu zo’n 140 alcoholvrije drankjes (wijn/mousserend, spirits/mixen en bieren) in het assortiment.

neem contact op!

Wil je een offerte, boeken, samenwerken of heb je een vraag? Ik hoor graag van je! Neem contact op via het contactformulier of bel: 06-27020221.

contactformulier

13 + 1 =

Schrijf je in voor de beste wijntips van Jen en ontvang gratis: 
"De wijngids met uitleg over wijnproeven + 4 handige infographics"

Gefeliciteerd!

Je kan nu de gids downloaden

Pin It on Pinterest

Share This