jenproeftwijn.nl - Meer leren over wijn

Sauvignon Blanc en sliptong met couscous

door dec 11, 2017

Sauvignon Blanc en sliptong met couscous

door dec 11, 2017wijnblog

Wat eten we vandaag?

Een goede vriendin komt eten. Dan vind ik het leuk om een speciaal recept te maken. Iets wat je niet elke dag eet. Op mijn kookclub heb ik laatst sliptong gemaakt met couscous met zoetzuur. Een heerlijk recept maar heel bewerkelijk. Zelf de tong fileren en beslag maken. Frituren wat altijd zo stinkt thuis. Zie je er al tegenop? Hoeft niet, ik maak een wat eenvoudiger variant maar wel heel lekker.

Waarom deze wijn erbij?

We drinken een 2013 Willow Bridge Bookends Fumé erbij. Komt uit Geographe Australië.

Ik zoek een frisse wijn vanwege de vis en de zuurtjes in de couscous. De vis is gepaneerd dus de wijn moet niet te licht zijn.  Deze wijn is een blend van gelijke delen Semillon en Sauvignon Blanc. Dit is een perfecte mix van frisse citrus en tropisch fruit. Ook is de wijn door het gebruik van Frans eiken rond en romig wat goed past bij de gepaneerde vis. De wijn komt van invoorwijn.nl en kost rond de: € 14,95

Ook lekker: een chardonnay uit Australië

Wat heb je nodig voor 4 personen? (40-60 minuten):

vis

 • 4 gefileerde sliptongen
 • visbakmeel (om te paneren of anders bloem)

couscous

 • 150 gram couscous
 • 1,5 augurk
 • 2 eetlepels kappertjes
 • ½ rode ui
 • mayonaise (zelfgemaakt of uit een pot)

remouladesaus

 • 1 ei
 • 1 eetlepel mosterd
 • 3 eetlepel azijn
 • 3 dl zonnebloemolie
 • 2 eetlepel kappertjes
 • 1 sjalot
 • platte peterselie
 • dragon
 • kervel

veldsla

Aan de slag:

Remouladesaus

Maak mayonaise in een beker van het ei, mosterd, azijn en olie. Ik heb een bamix gebruikt dus dan gooi je alles tegelijk in de beker en ben je in 15 seconden klaar. Zonder bamix lukt het ook met de staafmixer. Met de staafmixer ben je meer tijd kwijt. Gebruik dan alleen het eigeel en niet het hele ei. En druppel in een voorzichtig straaltje de olie erbij. Bewaar wat mayonaise voor de couscous.

Snij augurk, kappertjes en sjalot heel fijn. Hak de kruiden fijn. Roer dit naar eigen smaak door de mayonaise.

Couscous

Snij de augurk, kappertjes en rode ui in een fijne brunoïse (blokjes van 2mm bij 2mm). Dit is dus echt heel veel werk. Op de kookclub heb ik een alligator gebruikt. Een speciale brunoïse snijder. Die heb ik thuis niet. Ik durf het bijna niet te zeggen maar ik heb een hakmolen gebruikt. Dat hoort dus niet. Het hoort netjes gesneden in piepkleine blokjes.

Kook de couscous gaar in gezouten water met wat olie. Meng daarna de cousous met de brunoise en voeg zoveel mayonaise toe tot een smeuïg geheel. Breng op smaak met zout en peper.

Vis

Droog de sliptongen droog. Kruid met zout en peper. Klop een visbeslag van 150 ml water en 150 gr. visbakmeel (te koop bij de meeste viswinkels). Haal de vis door het beslag en bak de filets in de koekenpan in de boter of olie.

Maak op ieder bord een ring van couscous. Leg de tongfilets op de couscous. Leg wat veldsla eromheen met een dot remouladesaus erop. Klaar!

<div class=" et_pb_row et_pb_row_2"><!-- [et_pb_line_break_holder] --> <div class="et_pb_column et_pb_column_4_4 et_pb_column_3 et_pb_css_mix_blend_mode_passthrough et-last-child"><!-- [et_pb_line_break_holder] --> <!-- [et_pb_line_break_holder] --> <!-- [et_pb_line_break_holder] --> <div class="et_pb_promo et_pb_module et_pb_bg_layout_dark et_pb_text_align_center et_pb_cta_1 et_pb_no_bg"><!-- [et_pb_line_break_holder] --> <!-- [et_pb_line_break_holder] --> <!-- [et_pb_line_break_holder] --> <div class="et_pb_promo_description"><!-- [et_pb_line_break_holder] --> <h2 class="et_pb_module_header">Gefeliciteerd!</h2><!-- [et_pb_line_break_holder] --> <p>Je kan nu de gids downloaden</p><!-- [et_pb_line_break_holder] --> </div><!-- [et_pb_line_break_holder] --> <div class="et_pb_button_wrapper"><a class="et_pb_promo_button et_pb_button" href="https://www.jenproeftwijn.nl/wordpress/wp-content/uploads/2018/02/Leer-wijn-proeven-Jenproeftwijn.pdf" target="_blank">klik hier!</a></div><!-- [et_pb_line_break_holder] --> </div><!-- [et_pb_line_break_holder] --> </div> <!-- .et_pb_column --><!-- [et_pb_line_break_holder] --> <!-- [et_pb_line_break_holder] --> <!-- [et_pb_line_break_holder] --> </div>

neem contact op!

Wil je een offerte, boeken, samenwerken of heb je een vraag? Ik hoor graag van je! Neem contact op via het contactformulier of bel: 06-27020221.

contactformulier

13 + 6 =

Schrijf je in voor de beste wijntips van Jen en ontvang gratis: 
"De wijngids met uitleg over wijnproeven + 4 handige infographics"

Gefeliciteerd!

Je kan nu de gids downloaden

Pin It on Pinterest

Share This